• Home
  • V1
  • Leads
  • Couture in Rome; tussen historie en plussize modellen

Couture in Rome; tussen historie en plussize modellen

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more
Leads

“Ik weet wat vrouwen willen. Ze willen mooi zijn.” Aldus Valentino Garavani in 'The last emperor', de documentaire over zijn leven, in 2009 geproduceerd door de Amerikaanse filmmaker Matt Tyrnaue. Hetzelfde zeiden de ontwerpers op de Romeinse

catwalks dezer dagen, tijdens de negentiende editie van AltaRoma AltaModa. Ook zonder het licht van de schijnwerpers van de media – afgelopen week gereserveerd voor de prêt-à-porter en de Parijse haute couture – heeft de Italiaanse couture een magische uitstraling. Het is immers geen toeval dat de modeacademies van de Italiaanse hoofdstad namen zoals Frida Giannini en Giambattista Valli hebben voortgebracht.

D

e modeshows
De verzengende hitte van Rome en bezuinigingen door de regio Lazio van meer dan 600.000 euro op het budget van AltaRoma (organisator van het evenement), heeft de ontwerpers er niet van weerhouden om hun droomcreaties naar de catwalks te brengen. Te beginnen bij 'Roma caput artis', een creatie in witte mikado-zijde, bezet met 24-karaats goud en diamanten, ontworpen door Rocco Palermo voor modehuis Fausto Sarli.
De collectie van Nino Lettieri was bijna sober en geometrisch, maar daarom niet minder luxueus. De ontwerper presenteerde zijn creaties in hotel Leon’s Palace. Bijna alle andere modehuizen toonden hun collecties in het historische en monumentale Santo Spirito in Sassia.

Voor Gianni Molaro, de couturier uit Napels, liepen de mangamodellen met grote ogen echter tussen de fresco’s van Galleria Carracci in Palazzo Farnese, vlakbij het volkse, drukke en kleurrijke plein Campo de’Fiori. Op de catwalks waren kledingontwerpen te zien als sculpturen met daarop gedrapeerde bogen, ellipsen en uitwaaierende stoflagen. Het modehuis Gattinoni heeft besloten zich op de grote damesmaten te richten. Vrouwen met een maatje meer zijn de laatste tijd zo in de mode, dat ze zelfs de voorpagina van het juninummer van de Vogue Italia sieren. Men zag uit naar de komst van Woody Allen, die in Rome was voor de opnames van een film. Hij zou de modeshow bijwonen, maar kwam niet opdagen.

Art deco en seksuele vrijheid waren de belangrijkste thema’s van de collectie van Giada Curti. De ontwerpster liet homo bruidsparen over de catwalk lopen. Zij had zich bij het ontwerpen van haar collectie laten inspireren door de Russische kunstenares Tamara de Lempicka. Curti was de enige vrouw die haar collectie samen met de uit Milaan afkomstige Raffaella Curiel toonde. Deze Italiaanse modeontwerpster is bij de Franse modeontwerper Pierre Balmain in de leer geweest en presenteerde in 1965 haar eerste ready to wear collectie bij Bergdorf en Goodman in New York.

D

e evenementen
Er heerste een echte New Yorkse sfeer, misschien door de parade van Italiaanse vips die zich lieten fotograferen voor de tentoonstelling 'Todo o nada' van Mario Testino - de fotograaf die ook het koninklijk huwelijk van William en Kate mocht fotograferen. De expositie bestaat uit 54 foto’s waarin twee tegengestelde concepten samenkomen die steeds weer terugkeren in het werk van Testino: het naakt en de mode. “Het doet me genoegen dat deze schitterende tentoonstelling van het magistrale werk van Mario Testino in Rome wordt tentoongesteld. Ik vind het veelbetekenend dat Gucci, Fendi en Valentino hebben samengewerkt aan dit eerbetoon. Mario's genie inspireert ons als modemakers en miljoenen mensen over de hele wereld”, zei Frida Giannini, creatief directeur van Gucci.

Van de centraal gelegen Via del Corso, waar de tentoonstelling plaatsvindt, naar de residentiële woonwijk Camiluccia. Hier zien we de creaties van jonge ontwerpers van de Dutch Fashion Foundation. Sjaak Hullekes, Pauline van Dongen en Maryam Kordbacheh, om een paar te noemen, presenteerden hun afgemeten en sobere creaties in de tuin van de ambassadeurswoning van Alphonsus Stoelinga.

Who is on Next
De zevende editie van de wedstrijd 'Who is on Next' werd gewonnen door Angelos Bratis, een Griekse ontwerper met een master van het Arnhem Fashion Institute. Hij ontving de eerste prijs in de categorie ready-to-wear voor zijn persoonlijke, moderne driedimensionale draperiestijl. In de jury zaten ook Theron Schaefer, vice president Saks Fifth Avenue NY, Averyl Oates van Harvey Nichols en Franca Sozzani (Vogue Italia).

Rome, Isabella Naef



AltaModa
AltaRoma
Mario Testino
MFW
Milan Fashion Week