Cora moet boeten voor namaak All Stars-sneakers

De Belgische supermarktketen Cora moet het Amerikaanse merk Converse betalen voor de verkoop van namaak All-Star gympen. Het gaat om een schadevergoeding van 83.750 euro. Dat meldt De Tijd. De rechter heeft bepaald dat Cora dat bedrag

aan de sportschoenenfabrikant en diens invoerder in de Benelux moet betalen.

DeCora moet boeten voor namaak All Stars-sneakers zaak loopt al een aantal jaar. Cora maakte in april 2010 reclame voor Converse sportschoenen tegen een verminderde prijs. Nadat een vertegenwoordiger van distributeur Kesbo in de vestiging van Rocourt veertien paar All Stars kocht bij Cora en deze op authenticiteit liet controleren, kwamen drie paren als namaak uit de bus. Converse vroeg vervolgens een blokkering van de resterende stock, 8.359 paar schoenen, aan. Van de 57 All Stars die vervolgens werden gecontroleerd, bleken 51 paren namaak-exemplaren te zijn. Converse eiste een vernietiging en een schadevergoeding.

Cora legde zich daar niet bij neer. Volgens de advocaten van de warenhuisketen was Converse er alleen op uit om de verkoop van zijn schoenen via een grootwarenhuis te verhinderen. Ze dienden een tegeneis in van 10.000 euro plus 83.590 euro, gebaseerd op 10 euro waardevermindering per paar schoenen door de inbeslagname van de voorraad.

De zaak kwam opnieuw voor de rechter in april 2012 en Converse werd in het gelijk gesteld. Namaak was volgens hem bewezen, maar er werd niet voldaan aan Converses eigenlijke eis, te weten 374.000 euro aan schadevergoeding plus interesten.

Converse klopte eerder tevergeefs aan bij de rechter om bescherming te zoeken tegen de Nederlandse schoenenwinkel Scapino, dat volgens de schoenenfabrikant inbreuk maakte op zijn merkenrecht. De rechter in Assen veroordeelde Converse in 2011 tot het betalen van de proceskosten en het bekend maken van het oordeel van de rechter op zijn website. Wat was het geval? In 2009 waren in winkels van Scapino schoenen van Converse te koop tegen lage prijzen. Namaak, volgens Converse. Maar de betreffende lading schoenen was geautoriseerd door het merk zelf, waardoor het toegestaan was de schoenen op de Europese markt te verkopen. Scapino had de schoenen legaal verkregen via toenmalig leverancier Sporttrading.

Het sneakermerk Converse werd in 1918 opgericht in Amerika. Het merk verwierf wereldfaam met gekleurde canvasschoenen onder de naam Chuck Taylor All Star. Nike is eigenaar van Converse.
 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN