• Home
  • V1
  • Leads
  • Clean Clothes Campaign: Nog steeds gezandstraalde jeans

Clean Clothes Campaign: Nog steeds gezandstraalde jeans

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Leads

Twee machines om spijkerbroeken mee te zandstralen waren nog altijd in gebruik. Wanneer een controleur kwam, moesten de medewerkers de machines uit elkaar halen en verstoppen in een kleine ruimte. De klant, Levi’s, mocht namelijk

niet weten dat de fabriek gebruik maakte van zandstralen, omdat het jeansmerk de techniek had verbannen uit het productieproces.

Hoewel

merken als Levi’s, H&M en Esprit de techniek sinds 2010 niet meer toestaan, verklaarden medewerkers van textielfabrikanten aan de Clean Clothes Campaign dat zandstralen nog aan de orde van de dag is, achter gesloten deuren. De organisatie onderzocht zes fabrieken in Zuid-China, een regio die verantwoordelijk is voor de helft van alle jeansproductie. Vijf van de zes leveranciers laat hun werknemers nog spijkerbroeken een verwassen uiterlijk geven door middel van zandstralen. Het personeel dat spijkerbroeken zandstraalt is in de meeste gevallen niet goed beschermd tegen het zand. Ook moeten de werknemers volgens de Clean Clothes Campaign lange dagen maken, van zo’n vijftien uur. Ze krijgen geen medische controles aangeboden.

De Clean Clothes Campaign, de organisatie die zich inzet voor betere arbeidsomstandigheden in de textielindustrie onderzocht de fabrieken: Zhongshan Yida Apparel, Conshing Clothing Group, Dongguan Tianxiang Garment, Dongguan Golden City Washing Sandbast & Brush Factory, Dongguan Gloss Mind Apparel en Weiqiang Washing Plant.

Modebedrijven als Levi's, H&M, Gap en Bestseller doen zaken met deze fabrieken. H&M laat in een reactie weten dat Yida een onderaannemer is, en dat het modebedrijf geen directe zakenrelatie heeft met de fabriek. Levi's zegt dat het bedrijf zandstralen niet toestaat en ook geen orders plaatst voor gezandstraalde spijkerbroeken. Het merk heeft leveranciers laten weten dat ze alle blasting tools van de locaties waar kleding van Levi Strauss wordt geproduceerd, moeten verwijderen.

Clean
Clothes Campaign wil verbod op zandstralen

Zandstralen is goedkoop en snel. Sinds de jaren negentig is de techniek populair onder modemerken en –leveranciers. Maar de methode om jeans een gedragen en verwassen uiterlijk te geven is ook gevaarlijk. Het personeel kan schade oplopen als gevolg van blootstelling aan kristallijn silicium, een verbinding in het zand. Zo’n tien jaar geleden ontdekten dokters in Turkije dat de ziekte silicose – een ongeneeslijke longziekte - vaak voor komt in de textiel industrie. Van zandstralen kunnen werknemers ook longkanker krijgen. Als reactie op de toename van het aantal sterfgevallen bij jonge medewerkers in de denimindustrie, maakte de Turkse overheid in 2009 een wet om zandstralen te verbieden.

De Clean Clothes Campaign pleit in het rapport ‘Breathless for blue jeans. Health hazards in China’s denim factories’ voor meer bemoeienis van de overheid. Het is volgens de organisatie niet voldoende dat modemerken zandstralen verbannen. Overheden zouden de gevaarlijke technieken moeten verbieden.

Clean Clothes
Clean Clothes Campaign
schone kleren campange
Zandstralen