CEO Vente-Privée: ‘Dit is pas het begin van e-commerce’
bezig met laden...
De ku
Granjon bedacht het online flash sales model in 2001. Zijn bedrijf verkocht al jaren voorraden van grote modemerken aan outlets en elf jaar geleden besloot hij om dat online te gaan doen. Door de webshop alleen toegankelijk te maken voor leden, kan hij het imago van merken waar ze voorraden van verkopen, beter beschermen. Anno nu zijn er 400 à 500 bedrijven wereldwijd die net als Vente-Privée online voorraden tegen lage prijzen verkopen, waaronder de Belgische shoppingclub Vente-Exclusive, maar Granjon is niet bang voor deze groeiende groep concurrenten. “De mensen die nu met flash sales beginnen hebben een achtergrond in marketing, internet of bankwezen,” legt de CEO met een onvervalst Frans accent uit. “Zij bezitten niet het DNA om voor merken te zorgen. Ik praat al 28 jaar met merken. Ik weet wat belangrijk voor hen is: de bescherming van distributie, de kwaliteit van de shopping experience en het behoud van hun imago.”
Volgens Granjon is de grootste kracht van het bedrijf dat hij Vente-Privée beschouwt als een business-to-business bedrijf, in plaats van een business-to-consumer bedrijf. “Als je merken voor een lage prijs verkoopt, kun je alles dat zij hebben opgebouwd, in één keer vernietigen. Daarom zie ik ons bedrijf als een B2B-bedrijf, maar alle concurrenten zien het als een B2C-bedrijf. Zij willen producten verkopen aan klanten, maar wij willen de voorraden van merken verkopen aan onze leden. Aan het einde is dat hetzelfde, maar de bedrijfsfilosofie is compleet anders. Wij zorgen voor het merk, want dat is mijn eerste klant. En als ik goed voor een merk zorg, dan is er een goede korting, een goede service en een goed imago en dan blijft de klant terugkomen.”
Sinds november is de webshop na Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Oostenrijk, België en Groot-Brittannië ook toegankelijk voor de Nederlandse consument. De lancering van de Nederlandse webshop verliep rustig. Slechts een aantal consumentenbladen besteedden aandacht aan de lancering, maar het modebedrijf weigert te adverteren, zegt Granjon stellig. Maar investeert hij dan ook niet in vindbaarheid van zoekmachines als Google? Granjon maakt een rondje met zijn duim en wijsvinger: “Zero. We zijn Google-vrij. Ik wil investeren in mijn merk.” Door goede merknamen te trekken voor Vente-Privée hoopt de zakenman in de loop der tijd via mond-tot-mond reclame een trouwe klantenkring op te bouwen. “Consumentenvertrouwen komt niet in één seconde, dat krijg je niet door te adverteren. Mensen komen naar Vente-Privée, omdat een vriend hen heeft verteld dat hij daar een paar Nike schoenen heeft gekocht voor een goede prijs. Onze lange termijn strategie is dat mensen langzamerhand tegen vrienden en familie zeggen: ‘wow, er is iets hier’.”
Hoewel zich meerdere kopers voor zijn bedrijf hebben gemeld, is Granjon nog lang niet klaar met Vente-Privée. De topman gelooft er heilig in dat we nog maar aan het begin staan van e-commerce. ”Commercie is 100.000 jaar oud. Volgens de Bijbel iets minder, maar e-commerce is pas 15 jaar oud. Alles moet nog komen. Maar nee, dat betekent niet het einde van fysiek shoppen, want dat vinden we leuk om te doen. Maar soms, als het druk is in een winkel, als we onderweg zijn of liever thuis willen blijven, dan bestellen we op internet of via onze mobiele telefoon.”
Video: Erwin Olaf voor Vente-Privée