Burberry: dierenvrienden bieden 20.000 euro voor bontkraag-vos

Sinds een week haalt het kleine vosje 'Kimi' de krantenkoppen. Hij groeit op in een Finse pelsdierfokkerij en zal morgen tot een bontkraag vermaakt worden. Het Britse luxemerk Burberry is de grootste klant bij deze fokkerij en wordt nu door de dierenbeschermingsorganisatie 'Vier Voeters'

en duizenden dierenvrienden verzocht om geen bont meer te gebruiken. De actievoerders gaan nu zo ver dat ze Burberry 20.000 euro voor de vos Kimi en zijn lotgenoten bieden.

Burberry: dierenvrienden bieden 20.000 euro voor bontkraag-vos20.000 euro; zo veel willen dierenvrienden aan het Britse merk betalen, om Kimi en de andere dieren vrij te kopen. Hiermee sturen ze een duidelijk signaal naar de onderneming, die tot nu toe niet door de knieen gaat. Burberry behoort tot de grootste afnemers van bont uit Finland. Veel geurgevoelige dieren leven met lichamelijke schade in de kooien met opgestapelde uitwerpselen. Ze kunnen zich niet fatsoenlijk bewegen. Veel vossen vertonen zelfs gedragsstoornissen die leiden tot kannibalisme. Het grootste probleem is dat Burberry zijn bontproducten adverteert als ethisch correct. Dit zorgt onder de dierenvrienden voor veel verontwaardiging en protesten.

 

'Vier Voeters' is de initiatiefnemer die met schriftelijke acties de Britse onderneming verzoekt tot inzicht te komen – tot nu toe zonder succes. Het modebedrijf maakt duidelijk dat het niet wil afzien van zijn bontgebruik. Ook wil het bedrijf de directe confrontatie met protesterenden niet aangaan. Het label neemt de dood van Kimi daarmee op de koop toe en blijft verantwoordelijk voor de dood van duizenden pelsdieren dit najaar.

“Alleen het stoppen van bontgebruik kan het dierenleed beëindigen”

Vier Voeters is blij met de steun die het tot nu toe kreeg van mensen. De organisatie opende voor donaties een trustrekening. “We zijn overweldigd door de bereidheid van de gemeenschap om ons te helpen,” zegt Thomas Pietsch, campagneleider van Vier Voeters. “De mensen willen dat Kimi wordt gered. Dat in zo een korte tijd zo veel geld is ingezameld, laat Burberry hopelijk inzien hoe ernstig dit gegeven is.”

Het verzamelde bedrag zal snel aan Burberry aangeboden worden zodat de vossen, die tot bontkragen vermaakt zullen worden, worden vrijgekocht. Daarna wil Vier Voeters een nieuw gepast onderkomen voor de vossen realiseren.

Inmiddels heeft de facebookpagina met Kimi's dagboek over zijn kwellende dagen op de pelsdierfokkerij in Finland, meer dan 27.000 volgers. Meer dan 160.000 eensgezinde actievoerders hebben een protestmail naar Burberry gestuurd. Samen met 40.000 ingezamelde postkaarten doen meer dan 200.000 mensen het verzoek aan Burberry te stoppen met zijn bontgebruik en eindelijk zijn ethische normen serieus te nemen. Ook de facebookpagina van de onderneming is inmiddels vol geplaatst met berichten om de vossen te sparen.

“Kimi staat als voorbeeld voor honderden miljoenen dieren, die jaarlijks voor bontmode gedood worden. Ons doel is daardoor ondernemingen zoals Burberry ertoe te zetten om geen gebruik meer te maken van echt bont. Alleen het stoppen van bontgebruik kan het dierenleed beëindigen,” vertelt Pietsch.

Tekst: Martina Michalsky
Vertaling en bewerking: Luuk Krekels

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN