• Home
  • V1
  • Leads
  • Britten in actie tegen kwakkelende 'high street'

Britten in actie tegen kwakkelende 'high street'

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Leads

De Britse conservatieve regering maakt werk van de kwakkelende Britse high street. Samen met de bekende retail expert Mary Portas zijn in een dertigtal steden stimuleringsprojecten uitgezocht om de Britse winkelstraten uit het dal te trekken. De namen van de

tweede groep van vijftien steden werden vorige week bekend gemaakt. De regering heeft in totaal zo'n 13 miljoen pond (16,6 miljoen euro) toegezegd om de aanbevelingen van Portas te testen. Daarnaast is nog eens zo'n 80 miljoen pond beschikbaar voor leningen aan startende ondernemers.

Meer

markten en goedkope stalletjes voor winkeliers om klanten naar hun stenen winkels te trekken. Mentors voor zelfstandige retailers. Faciliteiten voor bezoekers en toeristen, zoals openbare toiletten, parkeermogelijkheden, speeltoestellen en horeca, waardoor de winkelstraat aantrekkelijker wordt. Ruimere openingstijden ten behoeve van een levendige avond-economie als tegenhanger van het online shoppen. Maatregelen om leegstand tegen te gaan zoals minder strenge regelgeving voor het openen van pop-up shops in onbezette winkelpanden. Het zijn een paar voorbeelden van 27 lokale projecten die geld krijgen van de Britse overheid om hun winkelcentra nieuw leven in te blazen. Eind mei hadden in totaal zo'n 392 Britse steden een verzoek ingediend om gekozen te worden tot 'Portas Pilot' stad. Onder de uitverkorenen zijn plaatsen als Brighton, Liverpool en Loughborough.

Het Portas Pilot-project ging in december vorig jaar van start toen tv-persoonlijkheid en retail expert Mary Portas haar 'High Street Review' presenteerde, een onafhankelijk rapport over de situatie in de Britse winkelcentra en 28 aanbevelingen om die situatie te verbeteren. "Ik wil het hart terugbrengen in het centrum van onze winkelstraten," zei Portas bij de presentatie. "Het moeten centra worden voor sociaal verkeer, cultuur, gezondheid, wellbeing, creativiteit en educatie. In de nieuwe high street gaat het niet alleen om spullen verkopen. Het zouden plekken moeten worden waar mensen naar toe gaan om met anderen samen te zijn. Waar winkelen slechts een onderdeel is van een rijke mix aan activiteiten." Portas' aanbevelingen werden positief ontvangen door retail- en ondernemersorganiaties in het land.

Portas kwam met haar aanbevelingen op verzoek van de Britse premier David Cameron. Consumenten in Groot Brittannië geven steeds minder geld uit in de centrale winkelstraten. Het aantal bezoekers neemt af en de leegstand toe. Mensen kopen vaker online en als gevolg van de economische malaise staan de bestedingen onder druk. Naar verwachting wordt in 2014 nog maar 40 procent van de retailuitgaven in de high street gedaan.

Foto: Retail expert Mary Portas bij de presentatie van haar aanbevelingen in december.

Engeland
Groot-Brittannië
High street
Mary Portas
verenigd koninkrijk