Belgische vertegenwoordiging op PFW

De uitnodiging – een doorzichtig doosje met een laagje groen mos - licht al een tipje van de sluier op; de collectie staat dicht bij de natuur. Het mos ligt ook op de catwalk. Op de achtergrond is vogelgezang te horen. Modeontwerper Dries van Noten combineert gestreepte broeken met loshangende truien

in klassieke bloemenprint en vlotte slippers. Met Van Noten tonen in totaal elf ontwerpers, afkomstig uit België, hun creaties tijdens Paris Fashion Week. Net als in Milaan en New York kiezen veel ontwerpers, inclusief de Belgen, voor platte schoenen in plaats van torenhoge hakken.

Belgische vertegenwoordiging op PFWVan Noten weet veel emotie bij het publiek op te roepen tijdens zijn catwalkshow in Parijs. De Brusselse ontwerper toont bij de Parijse modeweek zijn nieuwe collectie voor het komende lente- en zomerseizoen. De ontwerper maakt een statement door zijn modellen na de finale allemaal op het podium te laten liggen. De Nederlandse Telegraaf meldt dat na de finale een aantal papieren zakdoeken rondgingen vanwege de toeschouwers die een traantje moesten wegpinken.

PFW: Stiletto's maken plaats voor instappers

Cédric Charlier doet mee aan de trend: hij laat modellen op comfortabele instappers lopen. Hij toont een combinatie van veel kleur, oftewel 'color blocking'. Rood, groen, blauw, zwart en wit worden het meest gebruikt. Tussen alle loshangende lagen stof en stiksels zijn enkele gouden accenten te vinden.

Op donderdag toont het label Ann Demeulemeester de nieuwe collectie voor de zomer. De Belgische ontwerpster heeft zelf niks meer met het door haar opgerichte merk te maken. Vorig jaar heeft ze haar bedrijf verlaten om zich te focussen op andere projecten. Hoewel Demeulemeester niet meer betrokken is bij de ontwerpen, zijn toch zekere invloeden van haar terug te zien. Leren jasjes en smal gesneden broeken geven een stoere toch vrouwelijke uitstraling op de catwalk. Zoals gewend van het modehuis, voeren zwart en wit de boventoon in de collectie. Wederom worden de outfits gecombineerd met platte schoenen. In dit geval gebruikt het label enkellaarsjes met een kleine hak.

Er zijn ook ontwerpers die niet meedoen met het grote gros. Christian Wijnants showt houten hakken in plaats van platte instappers. De Brusselaar staat bekend om zijn breisels – vorig jaar won hij de International Woolmark Prize - en laat deze ook weer terugkomen in deze collectie. Naast de lange gebreide vesten en rokken experimenteert Wijnants ook met latex. Zo combineert hij een roodbruine latex jurk die tot de knie komt, met een lang gebreid vest zonder mouwen.

Ook Anthony Vaccarello stuurt zijn modellen de catwalk op met sandaaltjes inclusief hak. Voor zijn collectie van het komende seizoen creëerde Vaccarello voornamelijk jurken en rokken met veel asymetrie. De ontwerper van Versace's dochterbedrijf Versus gebruikt veel leer en gestreepte motieven in zijn ontwerpen. De kleuren zwart en blauw voeren de boventoon. Vogue omschrijft de stijl als 'erotisch, modern en minimalistisch'.

Ongeveer de helft van de Belgische 'delegatie' kan nu achterover leunen en kijken wat hun landgenoten hebben gemaakt. Als eerste op de agenda staat Raf Simons voor Christian Dior gevolgd door Maison Martin Margiela en A.F. Vandevorst. Later op de week tonen Haider Ackermann, Véronique Leroy en Veronique Branquinho hun collecties op de Parijse catwalk.

Foto klein: Dries van Noten
Foto groot: Cédric Charlier

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN