Antwerpse winkeliers reageren gemengd op zondagsopening

“Er moet wel een wonder gebeuren willen wij op zondag open gaan.” Van Camp van luxe modeherenzaak Louis in Antwerpen is een van de ondernemers die een uitbreiding van het aantal koopzondagen niet ziet zitten. Uit een rondvraag van Unizo onder 543 ondernemers blijkt

dat meer dan de helft van de ondervraagden niet mee zou doen met eventuele bijkomende koopzondagen en dat 72,2 procent tegen een uitbreiding van het aantal koopzondagen is. Daarnaast vindt 80 procent van de ondernemers dat zes koopzondagen per jaar voldoende zijn. Toch heeft de gemeente Antwerpen een aanvraag ingediend om het centrum als toeristisch gebied te laten bestempelen, om op die manier bijna alle zondagen van het jaar de winkels te kunnen openen, in plaats van de zes zondagen die op dit moment worden toegestaan.

Antwerpse winkeliers reageren gemengd op zondagsopeningMerendeel van de ondernemers ziet niets in uitbreiding aantal koopzondagen

Uit de cijfers van het onderzoek door Unizo blijkt dat slechts 15,5 procent van de zelfstandig ondernemers voor een uitbreiding van het aantal bestaande koopzondagen is. Daarnaast geeft slechts 26,7 procent aan mee te zullen doen aan extra koopzondagen. “Ondernemers staan absoluut niet te springen voor een uitbreiding van de zondagsopeningen. Voor wie sowieso al dag en nacht bezig is met zijn zaak, is de zondag eindelijk een dag om even tot rust te komen”, legt Unizo-topman Karel Van Eetvelt uit in een persbericht. Bovendien wegen de opbrengsten van een extra openingsdag niet op tegen de kosten die daarbij gemaakt moeten worden, en is het moeilijk personeel te vinden voor de zondagen.

Van Camp van modezaak Louis beaamt dat: “Het is moeilijk nu al te zeggen of wij ook meedoen aan de koopzondagen, mocht het zover zijn. Onze beslissing is afhankelijk van wat de winkels in de buurt doen. Mocht iedereen openen dan zullen wij ook wel moeten, maar ik zie het niet snel gebeuren. Het is moeilijk om personeel voor zondag te vinden, zeker omdat we twee winkels hebben.” Hij vervolgt: “De shoppingcultuur in België is ook heel anders dan in het buitenland. Amerikaanse klanten zijn vaak verbaasd dat wij op zondag niet open zijn, maar hier zie je bijna geen winkels die open zijn op zondag.”

Slechts 13,1 procent van de ondervraagden denkt dat de nettowinst zal stijgen. Ondanks dat is onder de voorstanders van extra koopzondagen de belangrijkste reden om op zondag de deuren te willen openen een grotere omzet. Bijna de helft van hen geeft dit als reden aan. Verder geeft vier op de tien aan tegemoet te willen komen aan de consument, en drie op de tien wil de concurrentie met winkels in andere gemeente aangaan.

Marilie van Goethem, oprichtster en zaakwaarnemer van modewinkel Million Dollar Babes in Antwerpen : “Als het goed loopt, denk ik dat de extra koopzondagen inderdaad meer opbrengen. Op dit moment is zaterdag voor ons de belangrijkste dag. Dit is ons enige filiaal, dus mensen komen helemaal uit Hasselt, Gent, Brussel om bij ons te winkelen. Juist zondagen zijn daarvoor geschikt, omdat veel vrouwen zaterdag andere verplichtingen hebben. Natuurlijk is het wel afwachten hoe in België de regelgeving wordt wat betreft salaris. Als koopzondagen niet als gewone werkdag worden gerekend, kan het een duur grapje worden.”

Zondagsopening alleen invoeren onder strikte voorwaarden

Unizo is van mening dat zondagsopeningen beperkt moeten blijven tot de echte toeristische centra en bovendien onder strikte voorwaarde, is in het persbericht te lezen. De brancheorganisatie steunt de stad Antwerpen bij de aanvraag tot erkenning als toeristisch centrum, maar alleen omdat de gemeente toestemde met bepaalde voorwaarden. Onder die voorwaarden valt onder meer dat er maar één koopzondag per maand zal komen, dat de stad meer buitenlandse toeristen gaat werven, en dat het project na verloop van tijd zal worden geëvalueerd.

Marilie van Goethem vindt de extra koopzondagen alleen een goed initiatief als het voldoende ondersteund wordt. “Pers, publiciteit en media zijn belangrijk om het plan een succes te maken. Iedereen moet weten dat de winkels op zondag open zijn. Het is niet de bedoeling dat mensen denken 'oh dat wist ik niet'.”

Op dit moment geldt in België een wettelijk bepaalde, wekelijkse verplichte rustdag. Deze rustdag hoeft niet per se een zondag te zijn. Daarnaast kan de gemeente per jaar vijftien uitzonderingen maken om winkels wel de hele week open te houden, bijvoorbeeld in de uitverkoopperiode. In een toeristisch centrum kunnen winkels met personeel 42 of 43 koopzondagen per jaar houden en de winkels zonder personeel 52. Daarbij moeten winkeliers er rekening mee houden dat personeel, ook in de toeristische gebieden, maar zes zondagen per jaar mag werken.

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN