Antwerpse pop-up shop voor Roos Vandekerckhove

Tot nu toe was het alleen een wens van Roos Vandekerckhove om een eigen winkel te hebben, maar vrijdag komt daar verandering in. Dan opent ze haar eerste eigen pop-up shop in Antwerpen. De Gentse ontwerpster deelt het pand met de vintagewinkel Showroom 144 uit Brussel. Met de

vintage meubels en decoratiematerialen van Showroom 144 heeft de ontwerpster het thema van haar nieuwe collectie, jungle, haar thema in de hele winkel willen doorvoeren. Vandekerckhove wil haar label de komende tijd meer één richting opsturen door nog meer vanuit een thema te werken en daarmee alle lijnen van haar collectie op elkaar af te stemmen.

PoAntwerpse pop-up shop voor Roos Vandekerckhovep-up shop Roos Vandekerckhove bundelt alle aspecten van haar label

Roos Vandekerckhove begon haar modecarrière met het ontwerpen van breisels, maar vindt het leuk om veel verschillende dingen te doen. Daarom volgde de Gentse workshops in weven, leerde ze hoeden maken bij Christophe Coppens, en voegde ze afgelopen jaar tassen aan haar label toe én een seizoen later ook schoenen. “Lederwaar is een perfecte toevoeging aan mijn label, omdat het materiaal een contrast vormt met het breigoed,” vertelt de ontwerpster, die voor komende winter meer focust op het gebruik van andere materialen. “Werken met leer vergt heel veel concentratie, dus dat is een interessante uitdaging. Beide lijnen, schoenen en tassen, lopen heel goed.”

Na alle uitbreidingen van de afgelopen tijd, wil Vandekerckhove meer aandacht besteden aan details. “Ik wil dat mijn label een goede kwaliteit heeft, dus ik probeer mij nu steeds meer te concentreren op bijvoorbeeld het vinden van de perfecte knopen, nog soepeler leer zoeken, het thema beter uitwerken.” Niet alleen denkt de ontwerpster dat het beter is te concentreren op een klein aantal dingen, ook is een beperkte collectie soms voldoende. Daarom verkoopt Vandekerckhove dit seizoen alleen truien en tops, en wil dit in de toekomst op deze manier blijven doen. “Het is moeilijk om bijvoorbeeld een jurk echt goed te maken, maar ik denk vooral dat mijn kleding eclectisch is en daarom makkelijk te dragen met andere labels. Ruiten en strepen combineren heel leuk.”

Ook op andere terreinen houdt Vandekerckhove het simpel. Zo werkt ze graag verder op ontwerpen uit haar vorige collecties: “Alles gaat zo snel in de mode. Ik wil niet ieder seizoen alleen maar nieuwe modellen maken.” Om haar collectie toch telkens weer een geheel te maken, past de ontwerpster kleuren en materialen aan.

Roos Vandekerckhove opent pop-up shop in Antwerpen

Roos Vandekerckhove kijkt uit naar de opening van de pop-up shop, die van 24 januari tot en met 26 april geopend is. “De samenwerking met Showroom 144 is heel tof. Ik ben benieuwd hoe mensen reageren op de collectie.” De Gentse liep toevallig tegen de pop-up shop in Antwerpen aan. “Antwerpen is open en toegankelijk voor veel veel mensen, maar dat betekent niet dat ik bewust niet voor Gent heb gekozen.” Vandekerckhove heeft nog geen concrete plannen voor een eigen winkel, maar het is wel een grote wens. “Deze winkel heeft een volledig eigen feeling, die past bij het thema 'jungle' van mijn collectie, dat mis ik in andere winkels.”

Showroom 144 en Vandekerckhove werkten afgelopen najaar ook al samen. De ontwerpster showde toen haar creaties in de etalages van de meubelwinkel. De aanleiding was het Brusselse Mad Mode Parcours waarbij ontwerpers hun collecties aan het grote publiek tonen.

Vandekerckhove liet zich voor haar nieuwe collectie, lente en zomer 2014, inspireren door de Franse, postimpressionistische schilder Henri Rousseau, die beroemd werd met zijn wilde, exotische schilderijen. “Ik werk graag met personages uit creaties van kunstenaars, omdat die me een basis geven om verder op te werken,” vertelt de ontwerpster. Het uitgangspunt was dit keer Rousseau's werk 'La Rêve', waarop een vrouw op divan tussen de dieren in de jungle ligt. Vandekerckhove nam de kronkels van een slang over, net als het patroon dat de verschillende varens maken. Op 'La Rêve' zijn de dieren tam geworden en komen ze dichtbij de hoofdpersoon op het doek, wat de ontwerpster vertaalt door het patroon van een slangenhuid dicht op de huid te dragen. “Net alsof de slang uit het schilderij om je hals heen draait.”

“Rousseau is nooit in de jungle geweest, dus 'La Rêve' is puur uit fantasie ontstaan,” vertelt Vandekerckhove. “Hij werkte vanuit de ziel, bracht op die manier iets tot stand. Op die manier probeer ik ook te werken.”

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN