Antwerpen introduceert eerste Belgische WoolWeek
bezig met laden...
WoolWeek: 'Het eerlijke van wol staat voorop'
De opening van de expositie vond plaats in het Paleis op de Meir – enkel voor genodigden. In de spiegelzaal werd een groot podium gecreëerd voor zowel de creaties van bekende ontwerpers als afstudeercollecties van twee bachelor studenten - Woojic Jo en Laure Severac - van de modeafdeling van de Antwerpse academie. Na de opening werd de tentoonstelling verhuisd naar de opening naar de WM Gallery (Wolstraat 45) om daar andere designers in de kijker te zetten. Het grote publiek kan tot donderdag 30 oktober naar de WoolWeek komen kijken.
“De tentoonstelling in het paleis is gemaakt door zeventien Belgische ontwerpers. Het bevat leenstukken van Walter van Beirendonck en Ann Demeulemeester. Alle andere geselecteerden, als Christian Wijnants en Tim van Steenbergen, hebben speciaal voor het evenement creaties gemaakt. De stukken moeten een divers beeld qua ontwerpen en qua gebruik van wol. Om meer aandacht voor de opening te krijgen, lieten we schapen rondlopen voor het paleis. We wilden laten zien dat een eenvoudig dier als een schaap zo'n mooi materiaal maakt,” aldus Oomen.
Ook staat een groot aantal winkels in het centrum in het teken van de WoolWeek. “Winkeliers hebben hun etalages gedecoreerd met het thema wol als uitgangspunt. Daarbij verkopen ze producten, gemaakt van het warme materiaal. Zo maakte Essentiel een commerciële versie van de enorme sjaal die het label presenteert op de expositie. Xandres biedt speciale wollen artikelen aan en op vrijdag en zaterdag kunnen klanten terecht in hun winkel voor een hapje en een drankje.” Andere deelnemende merken zijn onder andere Tommy Hilfiger, Maison Anna Heylen en Morrison.
WoolWeek Antwerpen krijgt zeker vervolg
België is het dertiende land waar de WoolWeek wordt gehouden. Hoewel het idee achter het initiatief overal hetzelfde is, kent ieder land ook wel zijn kenmerken. Zo heeft ieder land een eigen invulling met lokale merken. "We willen per land laten zien waar de lokale modeindustrie voor staat. In België doen we dat bijvoorbeeld door samen te werken met bekende ontwerpers als Christian Wijnants." Freelance modejournalist Veerle Windels is de curator tijdens de Belgische WoolWeek. Zij selecteert in overleg met Ingrid de labels die meedoen. "De merken worden geselecteerd op stijl. Wanneer ze meedoen, maken ze nieuwe creaties voor de expositie. De enige eis die we hierbij geven is dat de creatie voor 80 procent uit wol moet bestaan. De aankleding van de tentoonstelling wordt verzorgd door styliste Sonja Mertens."
Sinds vorige week is er opspraak ontstaan over de negatieve kanten van wol. In een uitzending van het Nederlandse televisieprogramma 'Radar' wordt aandacht besteed aan filmpjes over het internet van dierenwelzijnsorganisatie PETA. Op videobeelden is te zien hoe schapen worden mishandeld tijdens het scheren. Oomen reageert hier kort op: “In het item wordt slechts een kant van het verhaal belicht; enkel vanuit het oogpunt van de dierenwelzijnsorganisatie. De videobeelden met de mishandeling zijn aan de Australische autoriteiten zoals de politie overgedragen.” Verdere uitleg over het onderwerp volgt later op Fashionunited.be.
Luuk Krekels