Anne van Assche presenteert combinatie van kleding en meubels

"Ik heb geprobeerd weer te geven wie ik zelf ben en wat ik op dit moment mooi vind,” vertelt meubel- en kledingontwerpster Anne van Assche. Naast een eigen blog en sweaterlijn heeft ze een eigen kleding- en meubelcollectie opgezet met de naam 'Collectie 1.0'. De Belgische presenteerde de collectie vorige week

voor het eerst op de interieurbeurs Biënnale Interieur Kortrijk. De creaties zullen waarschijnlijk volgend jaar zomer in de winkel liggen.

“Ik denk dat de stijl van de collectie zwart en minimalistisch is. Alle kleding- en meubelstukken zijn basic qua model met een Anne van Assche presenteert combinatie van kleding en meubelstwist. De schoenen zijn bijvoorbeeld simpele enkellaarsjes, maar door de hak van hetzelfde kunststof materiaal als de meubelstukken, krijgen ze een speciale touch.”

'Collectie 1.0 spookte al een tijdje door het hoofd'

Van Assche is ruim twee jaar geleden afgestudeerd aan hogeschool Thomas Moore in Mechelen als meubelontwerper en had toen al het designblog 'Baroness O'. Dit blog heeft ze samen met haar zus Line ontwikkeld tot een designstudio. “Bij Baroness O werken we vooral rondom communicatie en design, wat wil zeggen dat we samenwerken met een bedrijf of merk om een creatief verhaal neer te zetten. Dat kan een ontwerp, social media campagne, art direction of een fotoshoot zijn.” Toch had de Belgische het gevoel dat ze op een andere manier wilde gaan ontwerpen. “Ik ontwerp voor een klant, maar ik heb zelf ook ideeën die ik graag wil uitwerken. Zo is toen de basis tot stand gekomen voor mijn eerste collectie.”

De ideeën spookten al een langere tijd door het hoofd van Van Assche. Ongeveer een jaar geleden begon ze met het uitwerken van het idee. “Ik zat met iets zwarts en met marmer in mijn hoofd. Ik heb daarna alles tegelijk ontworpen, omdat ik het belangrijk vond dat ik bij alles dezelfde mindset zat. Ik wilde niet dat de kledingstukken een soort aanhangsel werden van de meubels of andersom. Toen ben ik op zoek gegaan naar mensen die me konden helpen bij het produceren van zowel de meubels als de kledingstukken. Voor de kledingstukken heb ik samengewerkt met iemand die heel mooi patronen kan tekenen. Voor de meubels ben ik op zoek gegaan naar een vakman die mij kon helpen met het laswerk.”

De prototypen zijn klaar en de Belgische ontwerpster kijkt nu naar de volgende stappen in productie. “Ik weet nog niet zo goed hoe ik het allemaal moet aanpakken.” Ze wil de lancering meubels en de kleding wel tezamen houden. De meubels hebben alleen nog iets meer verfijning nodig. “Op dit moment is het vooral zoeken naar de gulden middenweg om de twee samen te laten uitkomen op hetzelfde moment. Ik ben op zoek naar een productiehuis in België of in Europa, omdat ik het belangrijk vind om de locale economie daarmee te steunen. China zou goedkoper zijn, maar ik vind het ook belangrijk dat de kwaliteit van hoogstaand niveau is. Het is beter dat de productie dichterbij gebeurt, zodat ik alles zelf kan meemaken en controleren.”

“Daarna moet ik vooral op zoek moet gaan naar concept stores die openstaan om zowel de meubels als de kleding samen willen presenteren. Ik hecht veel waarde aan het verhaal dat ik met de producten wil vertellen.” De ontwerpster wil de collectie rond volgend jaar zomer in de winkels hebben liggen.

Anne van Assche: 'Collectie 2.0 ligt in principe klaar'

De collectie heet expres '1.0', zodat het verder uitgebouwd kan worden. “ Ik zou de collectie zoals hij nu is kunnen uitbreiden in dezelfde stijl. Mijn droom is om in mijn carrière een aantal van deze collecties te kunnen maken die naast elkaar staan in een reeks, telkens geïnspireerd op iets anders. Rechte lijnen zullen altijd een rol blijven spelen. Ik heb nog ontwerpen liggen voor bijvoorbeeld een handtas, juweel, kast of een bed. Kortom, collectie 2.0 ligt in principe klaar.”

Luuk Krekels

Foto's: Sofie Coreynen
 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN