Amsterdam denim stad; 'Er stroomt indigo in de grachten'
bezig met laden...
D
Duurzaamheid en de introductie van nieuwe technieken om denim te bewerken zoals laser en ozon, waarmee niet alleen dezelfde effecten worden bereikt als hiervoor met het schadelijke zandstralen of stone washing werd gedaan, maar die het bewerken en bleken van denimstoffen ook een stap verder hebben gebracht. Met deze nieuwe technische middelen is het mogelijk om gecompliceerde all over prints en patronen te realiseren. Heel spannend vind ik het gebruik van een laser om gecompliceerde kantpatronen in denim te snijden.
En voor jeans, wat zijn daar de belangrijkste tendensen?
Het gaat steeds meer om het oppervlak, de stof, en minder om de fit en de shape van de broek. Het silhouet of het model lijkt minder belangrijk en mensen gaan meer waarde hechten aan de bewerkingen en het soort denim. Dat wil overigens niet zeggen dat de populariteit van de skinny jeans afneemt, dat is al bijna vijftien jaar een gigantisch succes en blijft populair. Maar tegelijkertijd zie je dat de spijkerbroek de klassieke 5-pocket ontstijgt, het wordt veel meer dan dat. Laatst zag ik op een beurs in Japan bijvoorbeeld een bouclé geweven denim waarvan een soort Chaneljasje was gemaakt. Prachtig.
Amsterdam profileert zich als denim hoofdstad, wat vindt u daarvan?
Er stroomt indigo door de Amsterdamse grachten, nou figuurlijk dan hè. Steeds meer mensen spreken er over en ik vind het ook wel logisch. Met al die denimlabels als G-star, KOI, Denham, Scotch & Soda en Levi's 'Made and Crafted' die gevestigd zijn in de stad en natuurlijk de Jean School die uniek is wereldwijd. Nu de komst van de vakbeurs Kingpins, de Denim Days voor consumenten en straks - in oktober - ook nog de opening van het Amsterdam Denim City hoofdkwartier, kun je Amsterdam met recht een denim hoofdstad noemen. Ik heb in ieder geval heel veel zin om er een hele week te zijn en inspiratie op te doen.
Tijdens Kingpins geeft u een aantal trend presentaties, kunt u vast een tipje van de sluier oplichten?
Er zijn drie belangrijke tendensen in denim die ik tijdens de presentaties uitvoerig zal behandelen. De eerste is de ontwikkeling van jeans richting casual en sportswear. Denim wordt steeds functioneler gedragen. Door bijvoorbeeld nylon aan de stof toe te voegen wordt het materiaal veel breder toepasbaar, het is heel praktisch allemaal.
Normcore is een tweede belangrijke trend, maar ik zie het meer als een nieuwe stap in het heritage denken dan als een revival van de worteljeans en fleecetruien zoals Normcore ook wel wordt gepresenteerd.
De derde trend gaat over het pure indigo en alle nieuwe wassingen, verfbehandelingen en bewerkingen die momenteel - met name in Japan - worden ontwikkeld. Heel spannend is bijvoorbeeld de introductie van de eeuwenoude Japanse verftechniek shibori op denim waardoor prachtige patronen en kleureffecten ontstaan.
Kingpins is op 7 en 8 mei as. in de Westergasfabriek in Amsterdam.
Esmerij van Loon