• Home
  • V1
  • Leads
  • 5 procent modewinkels overtreedt soldenregels

5 procent modewinkels overtreedt soldenregels

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Leads

Uit het antwoord van minister van Economie, Consument en Noorzee Johan Vande Lanotte, op een parlementaire vraag van CD&V-kamerlid Liesbeth Van der Auwera, blijkt dat 10 procent van de Belgische winkels zich niet aan de soldenwetgeving houdt. Dat meldt brancheorganisatie ModeUnie,

die aandringt op het verbeteren van het controle- en handhavingsbeleid. Brancheorganisatie NSZ voegt daar aan toe dat 5 procent van de modezaken de regels overtreedt.

Vooral grote marktspelers houden zich niet aan regels in de soldenperiode

NSZ legt de soldenregels uit: Stel dat een kledingzaak tijdens de maand voorafgaand aan de solden, de referentieperiode, een korting geeft van 20 procent op een jurk van 100 euro. De jurk wordt dan verkocht voor 80 euro. Wanneer diezelfde kledingzaak in het kader van de solden nog eens 20 procent korting wil geven op datzelfde jurkje, dan moet de winkelier 80 euro als referentieprijs vermelden en vervolgens de jurk verkopen voor 64 euro.

Volgens ModeUnie zijn het vooral de grote marktspelers die zich niet aan de regels houden en consumenten valse kortingen voorhouden. De winkels refereren naar prijzen die nooit hebben bestaan of de korting geldt slechts op zeer klein deel van de collectie. Dit is nadelig voor zelfstandig ondernemers die door de consument worden gedwongen zich wel een de regels te houden. Klanten spreken de eigenaar van een kleine winkel immers makkelijker aan als de kortingen onjuist zijn of niet zoveel voorstellen.

ModeUnie wil dat de overheid, controlediensten en het parket meer middelen beschikbaar maken voor FOD Controle en Bemiddeling, de instantie die de soldenregels controleert. Nu kan FOD de controles enkel bij wijze van steekproef uitvoeren of op klacht van een consument of concurrent, terwijl dit veel grondiger moet gebeuren. Ook zouden proces-verbalen niet meer moeten worden geseponeerd, zodat er na een overtreding altijd sancties volgen.

Kledingzaken gaan minder vaak de fout in dan gemiddeld

Uit de cijfers kwam naar voren dat interieurzaken en elektrowinkels het vaakst de fout in gaan. Respectievelijk 33 en 19 procent van deze winkels overtreedt de soldenwetgeving. Kledingzaken doen het met 5 procent overtreders beter, ook al worden zij doorgaans als grootste boosdoener afgeschilderd.

NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws laat in een persbericht weten: “De overgrote meerderheid van de zelfstandigen respecteert de regels van kortingen tijdens de solden wel. Het gaat vaak om dezelfde overtreders die deze regels doorgaans aan hun laars lappen. Bij een overtreding moet een sanctie volgen. Alleen is de vraag of dat nu wel het geval is.” NSZ denkt dat het parket dit soort zaken te licht vindt wegen en er dus te weinig prioriteit aan geeft. De voorzitter vervolgt: “In ieder geval kunnen winkels die in de fout gaan zich niet verschuilen achter een Belgische of een Europese rechtsinstantie. De regels van kortingen tijdens de solden staan immers volledig los van de sperperiode.”

Er is op dit moment de nodige juridische twijfel over de sperperiode, die in tegenspraak zou zijn met de Europese regelgeving. De sperperiode valt samen met de referentieperiode. In deze periode voorafgaand aan de tweejaarlijkse solden, mogen modewinkels geen kortingen aankondigen of suggereren.

ModeUnie
NSZ
referentieperiode
Solden
Sperperiode