25 keer Belgische stijl in Modemuseum Hasselt

Het Modemuseum Hasselt viert haar verjaardag niet met één, maar met twee tentoonstellingen. In maart opende al de tentoonstelling Collectie 02(5), maar volgende week presenteert het modemuseum ook '25 x Stijl'. De tijdelijke tentoonstelling in de hal van het modemuseum bestaat uit de favoriete outfits van

25 Belgen die beroemd werden met koken, kunst, mode, muziek of acteren.

In Hasselt is onder meer een jas ontworpen door kunstenaar Koen Vanmechelen en gemaakt van kippen te zien, maar ook 'high fashion’ outfits van de Nederlandse rapformatie De Jeugd Van Tegenwoordig, de favoriete tv-outfit van nieuwslezeres Hanne Decoutere en een outfit van zanger Helmut Lotti die volledig uit Belgische items bestaat.

25 25 keer Belgische stijl in Modemuseum Hasseltbekende Belgen selecteerden hun favoriete outfits

“De beste kledingstukken worden na verloop van tijd een compagnon de route, een harnas dat net zo vertrouwd voelt als een tweede huid. Mijn jas Under My Skin is zo’n kledingstuk,” vertelt Vanmechelen over zijn jas die in het modemuseum te zien is. “Twintig jaar heeft het me gekost om hem te maken. Hij is gemaakt van de huiden van de Mechelse zijdehoen, een hybride kippensoort, maar geen product van geweld, want alle dieren die erin verwerkt zijn, stierven een natuurlijke dood.” De jas werd al gepresenteerd op de Biënnale van Venetië, in het London College of Fashion en op Vanmechelens solotentoonstelling Combat. Ook draagt de kunstenaar zijn jas tijdens de performances die hij geeft.

Bent Van Looy leende zijn favoriete outfit eveneens uit aan het modemuseum, maar gooide het over een andere boeg. De muzikant koos voor het banaangele kostuum dat hij droeg tijdens zijn The Game tour met de popband Das Pop. “Een breed gesneden broek met een strak double breasted jasje leek mij het gepaste silhouet bij de energieke, poppy songs met een duister randje die we brachten ten tijde van het optreden.” De dure spiegelzonnebril die hij speciaal voor bij het kostuum kocht, bleek te donker en is daarom maar enkele keren gebruikt. “Het pak haal ik op zwoele zomeravonden nog wel eens naar boven, wanneer er op één of andere boulevard geflaneerd moet worden.”

“Ik vind het heel belangrijk om Belgische modeontwerpers te steunen,” vertelt modeblogster Tiany Kiriloff over haar compleet Belgische outfit. Ze is niet de enige: ook andere deelnemers als Helmut Lotti en collega muzikant, singer-songwriter Ozark Henry, wilden Belgische modelabels in de schijnwerpers te zetten. Kiriloff koos voor een mix and match outfit met de labels Fille à Papa en Ek Thongprasert. Henry toont zijn liefde voor de ontwerpen van de Vlaamse Ann Demeulemeester met een podiumoutfit: “Ik heb al jaren een enorm respect voor Demeulemeester. Voor haar mode, maar ook voor de identiteit van het merk. Ik voel me altijd goed in haar kleren. Ze zijn comfortabel en spelen mijn lengte uit als een voordeel. Ze geven me het zelfvertrouwen dat het publiek van mij verwacht."

De tentoonstelling '25 X Stijl’ loopt van 12 april tot en met 18 mei 2014.

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN