• Home
  • V1
  • Leads
  • 147 doden bij instorting fabriek Bangladesh

147 doden bij instorting fabriek Bangladesh

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Leads

Bangladesh werd op woensdag alweer door een ramp getroffen toen een kledingfabriek instortte. In de puin werden 147 doden gevonden, maar de politie in de plaats Savar vreest dat dit aantal verder zal oplopen. Ruim achthonderd mensen

raakten gewond.

Het gebouw - het Rana Plaza - telde acht verdiepingen, waarvan een paar misschien illegaal zijn bijgebouwd en huisde 2.500 arbeiders. De kledingindustrie in Savar, het gebied in Bangladesh waar de ramp zich voltrok, groeit behoorlijk hard en de fabrieken die in dit gebied gebouwd worden staan op moerasland en worden niet gereguleerd. Dat meldt Schone Kleren Campagne, de organisatie die zich inzet voor de veiligheid van de fabrieksarbeiders.

Volgens Schone
Kleren Campagne werd in de puin kleding van de modemerken Mango en Primark gevonden door medewerkers van de organisatie. In het gebouw waren vier kledingfabrieken actief - Ether Tex, New Wave Style, Canton Tech Apparel en New Wave Bottoms - die kleding maakten voor Amerikaanse en Europese modebedrijven. Zo produceerde Ether Tex tot november 2011 kleding voor C&A.

"Het is ongelofelijk dat merken nog steeds weigeren om een bindende overeenkomst met vakbonden en arbeidsrechtenorganisaties te tekenen om de onveilige arbeidsomstandigheden te stoppen. Ramp na ramp toont aan dat bedrijfsgecontroleerde auditsystemen keihard falen," zegt Christa de Bruin, coördinator bij Schonen Kleren Campagne.

Schone Kleren Campagne roept de internationale kledingmerken nu op tot 'onmiddellijke actie'. Samen met vakbonden en arbeidsrechtenorganisaties pleit Schone Kleren Campagne voor veilige arbeidsomstandigheden en roept afnemers van de fabrieken in Bangladesh op om het Bangladesh Fire and Building Safety Agreement onmiddellijk te tekenen. Dit ter voorkoming van meer rampen.

In november van vorig jaar ontstond er een brand in de Tazreen Fashions fabriek die 112 levens opeiste. Afgelopen januari brak opnieuw een brand uit in een kledingfabriek, waarbij zeven arbeiders omkwamen. Eind vorig jaar meldde Schone Kleren Campagne dat er sinds 2006 meer dan vijfhonderd doden zijn gevallen (bij branden) in Bengaalse kledingfabrieken. Dat aantal is nu opgelopen tot ruim zeshonderd.
Bangladesh
ramp