De Vlaamse regering gaat ondernemerschap in de modesector stimuleren

en ondersteunen, schrijft De Tijd. Er zijn plannen voor een Huis van de Mode ter ondersteuning van de sector en mogelijk ook een modefonds. Naast de steunorganisatie die nog even op zich zal laten wachten, zal komend jaar al 500.000 euro vrijkomen om vier beloftevolle modeontwerpers financieel te steunen.

Op dit moment ondersteunt de Vlaamse overheid onder meer via het Flanders Fashion Institute (FFI) ontwerpers met het ondernemerschap door middel van een jaarlijkse subsidie van 650.000 euro, adviezen en coaching, en promotie van Vlaamse mode in binnen en buitenland. Ontwerpers hebben echter meer steun nodig. Daarom heeft de Vlaamse regering deze zomer, op initiatief van minister president Kris Peeters, opdracht gegeven voor een haalbaarheidsstudie. Hierin werden de mogelijkheden van een Huis van de Mode onderzocht. Peeters benadrukt het belang van een dergelijk initiatief. “De sector staat onder druk en heeft absoluut nood aan ondersteuning van ondernemerschap en zakelijke vaardigheden”, aldus Peeters “Dat werd in 2012 nog bewezen door de moeilijkheden die enkele Vlaamse topontwerpers ondervonden.”

Afgelopen jaren hebben ondanks financiële steun van het FFI en cultuurfonds CultuurInvest meerdere grote Vlaamse modeontwerpers faillissement moeten aanvragen, waaronder Veronique Branquinho voor haar vennootschap en Walter Van Beirendonck voor zijn winkel. Het FFI zal op termijn moeten integreren in het Huis van de Mode. Het Huis van de Mode zou een ruimer takenpakket moeten hebben. CultuurInvest zou moeten blijven werken binnen haar eigen kader in de ParticipatieMaatschappij Vlaanderen (PMV). Wanneer het Huis van de Mode gerealiseerd zal worden, is nog niet duidelijk.

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN