• Home
  • V1
  • Columns
  • 'Term faillissementsfraude onbegrijpelijk in zaak Sapph'

'Term faillissementsfraude onbegrijpelijk in zaak Sapph'

30 dec 2011

Volgens Roel Jonker, curator in de zaak Sapph, is er vooralsnog

geen reden om aan te nemen dat er sprake was van faillissementsfraude of fraude bij de overname van het lingeriemerk. In een verklaring laat hij weten dat er bij een faillissement altijd onderzoek wordt gedaan naar benadeling van schuldeisers, paulianeus handelen.

"Het onderzoek moet zelfs nog van start gaan," zegt Jonker. Volgens de curator is het daarom onmogelijk om nu al conclusies te trekken over wat voor fraude dan ook. Hij noemt het zelfs onbegrijpelijk dat de term 'faillissementsfraude' is gevallen.

Uit een eerder faillissementsverslag bleek wel dat verschillende partijen vraagtekens hebben bij de gang van zaken rond het faillissement van een van de Sapph-bv's, M.I.A. Enterprises BV, voorheen Sapph Intimates BV. "Kort voor datum surseance zijn vrijwel alle vaste activa van curanda verkocht. Eveneens is een regeling gesloten met Marlies Dekkers, kort voor datum surseance. Door verschillende partijen is aan de curator reeds kenbaar gemaakt dat zij bij deze constructie hun vraagtekens hebben."

Het faillissement over één van de Sapph-bv's werd onlangs uitgesproken. Reden: "Een veroordelend vonnis in een procedure betreffende de schending van intellectuele eigendomsrechten van een ondernemer met een concurrerend ondermodemerk (Marlies Dekkers red.) zorgde ervoor dat de bedrijfsvoering van dusdanig werd bemoeilijkt dat een nijpend liquiditeitstekort ontstond." Volgens de curator haakten partijen die eerder nog bereid waren te investeren af. Een groot deel van de activa werd vervolgens verkocht.

Momenteel bestaat Sapph uit verschillende bv's als Sapph Fashion bv en Sapph Distribution bv, met aandeelhouders Roland Kahn, Rob Heilbron en Sidney Bialystock, die momenteel COO bij Sapph is. Ook duikt M.I.A. International op in het handelsregister. Dat bedrijf staat op hetzelfde adres ingeschreven als Underlines, het bedrijf van Cor van Schoonhoven, oprichter van Sapph.

faillisement
Roland Kahn
Sapph