Threadless, een online retailer van grappige T-shirts, heeft shirts met Ganesha, de godheid

met het olifantenhoofd van het hindoeïsme, uit de collectie gehaald. Gelovige hindoes vonden de afbeelding ongepast en vroegen om onmiddellijke verwijdering.

Rajan Zed, hindoeleider en voorzitter van de Universal Society of Hinduism, laat in een persbericht weten blij te zijn dat de T-shirts niet meer te koop zijn. Hij noemt het ‘een stap in de goede richting’. De afbeelding was volgens Zed beledigend voor de miljard hindoes wereldwijd. Zed pleit voor artistieke vrijheid en vrijheid van meningsuiting, maar het geloof is volgens hem toch heiliger.

Volgens Zed moet Ganesha worden aanbeden in tempels en is het niet de bedoeling dat de afbeelding van de god ten prooi valt aan hebzucht.

De god van kennis en wijsheid, en beschermheilige van reizigers, zou zijn afgebeeld als ‘Nerdy Lord Ganesha’, waar hij een pijp rookt en glas wijn drinkt. Op andere T-shirts was Ganesha weergegevens als 'Ping Pong God', 'Ganesha alien' en 'Ganeshamadonna', waar de Hindoe-god wordt afgebeeld als de christelijke maagd Maria.

Eerder dit jaar ontstond er al ophef door de Hindoe-god Lakshmi. Op de planken van Australian Fashion Week werden een badpak en bikini getoond van het merk Lisa Blue met afbeeldingen van de heilige.

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN