• Home
  • V1
  • Columns
  • Stefano Pilati naar Zegna

Stefano Pilati naar Zegna

bezig met laden...

Scroll down to read more

Het Italiaanse modelabel Ermenegildo Zegna heeft Stefano Pilati, voormalig hoofdontwerper

van Yves Saint Laurent, aangesteld als nieuwe creatief directeur van de gelijknamige mannenlijn en vrouwenlijn Agnona. Dat meldt WWD.

Zegna, dat bekend staat om zijn handgemaakte pakken in luxueuze materialen als kasjmier en vicuna-wol, heeft Pilati gevraagd om de mannen- en couturelijn en de modeshows van het bedrijf nieuw leven in te blazen en fanchiselijn Agnona opnieuw uit te vinden. “Ik ben heel blij om Stefano in ons bedrijf te hebben," laat CEO Gildo Zegna in een reactie weten. "Hij brengt zoveel talent, waardvolle ervaring en enorm veel enthousiasme mee. We hebben ambitieuze plannen met Agnona en we zijn er heilig van overtuigd dat onder zijn leiderschap het label van een kleine juweel zal uitgroeien tot een wereldwijd merk."

Pilati zal zijn eerste mannencollectie voor Zegna in juni presenteren, gevolgd door een cruisecollectie voor Agnona. Het vrouwenmerk werd in 1953 opgericht en de licentie is sinds 1999 in handen van Zegna. Hij werkte al eerder samen met Zegna in zijn tijd als hoofdontwerper bij Yves Saint Laurent, waar het bedrijf mannenkleding voor produceerde.

In februari werd bekend dat Pilati na acht jaar het modehuis zou gaan verlaten. De ontwerper kreeg de afgelopen jaar veel kritiek, waaronder van Saint Laurent’s weduwnaar Pierre Bergé, omdat zijn collecties niet rijmden met die van de oprichter van het modehuis. Toch ontwierp hij verschillende prijswinnende handtassen en schoenen en hielp hij Yves Saint Laurant uit de rode cijfers. In het eerste halfjaar van 2012 steeg de omzet met 46,4 procent naar 223,5 miljoen euro dankzij Pilati's ontwerpen.

Pilati arriveert bij Zegna in een tijd van sterke groei en ontwikkeling, met name in Azië. De winst van het familiebedrijf steeg in 2011 met 91,5 procent naar 115.1 miljoen euro en de omzet steeg met 17 procent uit tot een recordomzet van 1,13 miljard euro. Zegna heeft 557 winkels wereldwijd, waarvan 311 volledig in handen zijn van het familiebedrijf.

Stefano Pilati
zenga