Handelaars in vijftien grote Belgische steden geven het beleid

in hun stad op vlak van mobiliteit, veiligheid, fiscaliteit, commerciële dynamiek en tewerkstelling een slecht rapport. Dat blijkt uit een enquête van Comeos, onder een honderdtal leden, van supermarkten tot modeketens, samen goed zijn voor bijna 10.000 winkels. “We stellen vast dat er te weinig rekening wordt gehouden met de wensen en verzuchtingen van handelaars, terwijl zij zorgen voor een rechtstreekse, lokale tewerkstelling en voor een extra aantrekkingskracht voor steden en gemeenten”, zegt Dominique Michel, Gedelegeerd bestuurder van Comeos.

Doornik, Hasselt en Genk zijn nog als beste uit de test gekomen. Antwerpen, Gent, Brussel, Kortrijk en Bergen hebben minder gescoord. “Het is geen sinecure om steden met elkaar te vergelijken, maar we kunnen wel een aantal duidelijke conclusies trekken – en we rekenen erop dat de lokale besturen onze aanbevelingen ook meenemen wanneer ze het beleidsplan voor de nieuwe legislatuur opstellen,” aldus Michel.

Zo wordt de lokale fiscale druk als veel te groot ervaren. Comeos merkt op dat een keten die in het hele land actief is, voor alle vestigingen de lokale fiscale regels zoals parkeertaksen en heffingen op lichtreclame moet kennen. De federatie pleit voor minder lokale taksen, die ook op een centrale website kunnen geraadpleegd worden.

Ook over de innovatie- en renovatiemogelijkheden zijn handelaars niet bepaald te spreken. “Antwerpen en Brussel zijn heel moeilijke steden om nieuwe projecten in te ontwikkelen,” vertelt Michel. “Winkels moeten zichzelf heruitvinden, desnoods verhuizen of uitbreiden – maar er moet daar wel ruimte voor komen.”

Kortrijk en Namen worden genoemd als probleemsteden om genoeg goed personeel te vinden. Voorts blijft veiligheid een probleem, hoewel er begrip is voor het feit dat de problemen de lokale overheid overstijgen. De handelsfederatie vraagt wel dat de steden gebruik maken van nieuwe instrumenten tegen criminaliteit zoals de Gemeentelijke Administratieve Sancties.
 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN