De Ierse modeketen Primark is flink onder vuur komen te liggen nadat een klant uit Wales een jurk had gekocht waar een label

in is genaaid waar op te lezen valt: ‘Gedwongen om uitputtende uren te werken’.

De retailer laat aan de Britse Vogue weten de zaak te onderzoeken en vastbesloten te zijn om ervoor te zorgen dat de omstandigheden in fabrieken ‘veilig en eerlijk zijn voor alle werknemers’.

Het bedrijf plaatst om die reden vraagtekens bij de herkomst van het label. “We vinden het erg vreemd dat dit zo kort geleden aan het licht is gekomen, aangezien de jurk meer dan een jaar geleden te koop was en er geen andere incidenten van deze aard in verband met deze jurk zijn gemeld,” aldus een woordvoerder.

De fast fashion keten verzoekt de klant de jurk terug te geven, zodat het bedrijf kan onderzoeken hoe het extra etiket werd bevestigd en of er problemen zijn die moeten worden onderzocht.

Primark benadrukt in een verklaring dat het een gedragscode heeft opgesteld die leveranciers en fabrieken moeten naleven om ervoor te zorgen dat zijn producten gemaakt worden ‘onder goede arbeidsomstandigheden en tegen een eerlijk loon’. Primark zegt elke fabriek te inspecteren om te zorgen dat de gedragscode wordt nageleefd.

Toch is het niet de eerste keer dat Primark's naam in verband wordt gebracht met onveilige arbeidsomstandigheden en uitbuiting. In 2008 lekten beelden uit van kinderen die in Indiase sweatshops onder erbarmelijke omstandigheden kledingstukken voor de keten naaien. In het puin van de ingestorte textielfabriek Rana Plaza in Bangladesh werden onder andere kledingstukken van Primark gevonden.

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN