De katoenprijzen blijven dit jaar waarschijnlijk schommelen. En de voorraad voor

dit seizoen is al bijna uitverkocht, meldt het International Cotton Advisory Committee (ICAC). De organisatie schat dat er tot april nog tien procent van de voorraad van de 8,3 miljoen ton beschikbaar is voor aankoop.

Relatief lage voorraden van katoen en toch een sterke vraag, veroorzaken prijsstijgingen. Door de schaarste van katoen, zal er volgens het ICAC een flinke druk op de prijzen blijven staan. De rest van het jaar zullen de prijzen blijven schommelen.

De meeste recente gegevens van het ICAC, een vereniging van landen die katoen produceren, consumeren en verhandelen, laten zien dat de prijs van katoen, zoals gemeten door de Cotlook A Index, gestegen is van 86 dollarcent per pond in augustus 2010, tot 186 dollarcent per pond, eind december. De gemiddelde prijs van 2009/2010 komt daarmee op 77,5 cent per pond, 12 cent meer dan het jaar daarvoor.

De Verenigde Staten zijn volgens het ICAC de grootste exporteur van katoen, met een geschatte 41 procent van de wereldexport in 2010 en 2011. India staat op de tweede plaats en hanteert sinds vorig jaar uitvoerrestricties en exportheffingen. In Australië werd katoenteelt in delen van Queensland verwoest door overstromingen. Het ICAC verwacht in april nieuwe katoenvoorraad.

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN