• Home
  • V1
  • Columns
  • MoMu verhuist niet

MoMu verhuist niet

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Stad Antwerpen wil het gebouw in de Nationalestraat, waarin het ModeMuseum (MoMu)

is gevestigd, niet verkopen. Dat heeft het schepencollege afgelopen vrijdag in een brief aan het provinciebestuur laten weten.

Unizo en Mode Unie zijn ‘tevreden’ met deze beslissing. “Het inplanten van een museum in een commerciëel gebied is een goede strategische keuze en heeft ook een aantrekkingskracht op ondernemers. Het wegvallen, zou rechtstreeks negatieve gevolgen voor het lokaal economisch gebeuren in de omgeving,” aldus Mode Unie.

De vraag tot verkoop vanuit de provincie dook herhaaldelijk op tijdens de gesprekken in de werkgroep die zich nu sinds het voorjaar buigt over de toekomst van het MoMu. Unizo Antwerpen Stad startte in juni een een affichecampagne onder het motto 'Geen modebuurt zonder Modemuseum', toen bekend werd dat het MoMu wellicht zou verhuizen wegens onder meer een te hoge huurprijs. “De affichecampagne die ondernemers in de Nationalestraat hebben gehouden heeft waarschijnlijk bijgedragen tot deze beslissing,” concludeert Mode Unie.

Toch zijn de problemen nog niet opgelost. Wil het MoMu subsidies blijven krijgen die vasthangen aan zijn landelijke erkenning, dan moet het tegen 2018 een permanente collectie tentoonstellen en daarvoor is meer plaats nodig. Ook is het gebouw aan herstelling en restauratie toe, een uitgave die op de rekening moet komen van de verhuurder: Antwerpen Stad.

Schepen voor Cultuur Philip Heylen denkt op korte termijn tot oplossingen te komen. “Er is nu duidelijkheid over de cijfers en de noden en de wil om dat samen op te lossen. Want het mag duidelijk zijn: het MoMu verhuist geen millimeter.”

Op 21 september viert het MoMu zijn tiende verjaardag. Bezoekers kunnen die dag gratis naar de tentoonstelling 'Madame Grès. Sculpturale Mode'.
Mode Unie
MoMu
Stad Antwerpen