In België is modeketen Landgraaf failliet verklaard, door de rechtbank te Oostende.

Maar tegen een einde van Landgraaf op de Nederlandse markt blijft het bedrijf zich flink verzetten. Vandaag zou de zaak voor de rechter komen, maar dat gaat op het laatste moment niet door. Vakbonden FNV en CNV noemen de wending ‘onbegrijpelijk en onverantwoord’.

Het modebedrijf uit Molenaarsgraaf verkeert al maanden in financiële nood en kan de salarissen niet meer uitbetalen. “De salarisachterstanden zijn tot meer dan twee maanden opgelopen,” laat Niels Suijker, bestuurder van FNV Bondgenoten, in een persbericht weten. Volgens Suijker is een faillissement de enige oplossing. “Hoe zuur het ook is, een faillissement zorgt ervoor dat de werknemers - weliswaar veel te laat - alsnog hun geld krijgen.”

Begin december werd het faillissementsverzoek ingediend door drie medewerkers. Vandaag, 3 januari, zou de rechter zich over de zaak buigen. Maar de directie van Landgraaf verzet zich. Volgens de vakbonden zijn de drie medewerkers afgekocht en is het verzoek ingetrokken.

“Enkele medewerkers uitbetalen met je laatste centen terwijl je verder helemaal geen geld hebt is slechts een immoreel uitstel van executie ten koste van al je andere medewerkers,” zegt een gepikeerde Michiel Wallaard, bestuurder van CNV Dienstenbond. “Alleen als elk personeelslid zijn achterstallig salaris ontvangt zijn we bereid om onze aanvraag in te trekken.”

De Belgische tak van de modeketen is wel failliet verklaard. Op 30 december heeft de Rechtbank van Koophandel te Oostende het faillissement uitgesproken van modeketen Landgraaf BV in België. Het bedrijf heeft dit faillissement wel zelf aangevraagd, ook al ging het in België, volgens de vakbonden, lang niet zo slecht als in Nederland.

Landgraaf liet eerder weten de salarissen van oktober en november te gaan betalen, maar sommige werknemers hebben het salaris van september zelfs nog niet gekregen. De bonden hebben het afgelopen jaar al vaker met Landgraaf gesproken over de salarisachterstand, maar met onvoldoende resultaat. Bij de textielketen werken ruim 150 mensen verdeeld over bijna 60 filialen in Nederland.

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN