Volgens het International Cotton Advisory Committee (ICAC) zal de prijs van katoen de komende

jaren dalen. Relatief lage voorraden van katoen en toch een sterke vraag, veroorzaakten de afgelopen tijd een flinke stijging van de grondstof prijs. De gemiddelde prijs van 2009/2010 kwam neer op 77,5 dollarcent per pond, 12 cent meer dan het jaar daarvoor.

Ook dit jaar zal de prijs nog wel stijgen, denkt de organisatie. Het seizoensgemiddelde in de Cotlook A Index zou stijgen tot een recordhoogte van 1,64 dollar per pond. Maar omdat de productie naar verwachting weer gaat toenemen, zal de prijs in 2012 afnemen.

Vooral in India en Australië neemt volgens het ICAC, een vereniging van landen die katoen produceren, consumeren en verhandelen, de productie van katoen toe. In de Verenigde Staten niet, daar daalt de productie nog eens met 12 procent, vanwege droogte in Texas. In totaal verwacht de organisatie dat er 1,8 ton meer katoen wordt geproduceerd in 2011/12, waardoor de wereldwijde voorraden enigszins worden hersteld.

In januari maakte het ICAC verschillende oorzaken bekend voor de stijgende katoenprijzen. De organisatie wijdde dit vooral aan nieuwe uitvoerrestricties en exportheffingen in India en de verwoeste katoenteelt in delen van Queensland door overstromingen.

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN