De Italiaanse ontwerper Giambattista Valli mag zich officieel

haute couturier noemen. De Chambre Syndicale de La Couture – de instantie die de prestigieuze titel uitreikt – heeft Valli gisteren in Parijs benoemd tot haute couturier. Dat meldt New York Magazine.

Het proces om officieel erkend te worden als couturier duurt normaal gesproken vijf jaar, maar voor Valli is een uitzondering gemaakt. “Na zijn modeshow tijdens de Haute Couture Week in Parijs in juli was het duidelijk dat hij de aandacht van een nieuwe generatie consumenten had getrokken,” legt Didier Grumbach, voorzitter van de Chambre Syndicale, uit. “Hij kreeg direct na de show belangrijke orders voor zijn collectie. Het is waar dat de benoeming hem officieel haute couturier maakt, maar om eerlijk te zijn maakte hij al deel uit van het systeem.”

De afgelopen jaren is de Chambre Syndicale soepeler geworden met de regels om een ontwerper te benoemen tot couturier. Sinds de recessie kampen leden van het Franse instituut namelijk met een daling in de verkoop van couture. Met nieuwe namen en de onlangs opgerichte afdeling couture sieraden wil het Franse instituut de populariteit van de sector een boost te geven.

Met Valli meegerekend zijn er momentel vijftien modehuizen lid van de Chambre Syndicale, waaronder Valentino, Dior en Chanel. Afgelopen juli mocht tegelijkertijd met Valli ook de Nederlandse ontwerpster Iris van Herpen als gastlid showen tijdens de Haute Couture Week in Parijs. In januari zal zij haar derde show op uitnodiging van de Chambre Syndicale geven. Naast Van Herpen zijn er op dit moment nog negen gastleden die hopen op een officiële benoeming tot haute couturier, waaronder Alexandre Vauthier, Alexis Mabille, Bouchra Jarrar, Maison Rabih Kayrouz and Maxime Simoens.

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN