• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Zonnig weer doet goed tijdens zomersolden, omzet bijna op niveau 2019

Zonnig weer doet goed tijdens zomersolden, omzet bijna op niveau 2019

Door Nora Veerman

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

Beeld: Unsplash

Zelfstandige modehandelaars verkochten tijdens de zomersolden in juli gemiddeld 1 procent minder dan in dezelfde maand in 2019. “Het mooie weer en ontspannen zomersfeer op evenementen, feesten, vakantie en festivals zorgden voor een relatief vlotte soldenverkoop op zomerartikelen,” zegt Isolde Delanghe, directeur van Mode Unie, in een persbericht van de handelsfederatie.

Mode Unie deed in aanloop naar het laatste soldenweekend navraag onder winkeliers. Bijna 27 procent van hen behaalde ongeveer dezelfde omzet als in juli 2019, ruim 37 procent verkocht meer. Maar niet voor alle winkeliers waren de solden tot nu toe even zonnig. 36,2 procent van de zelfstandige modehandelaars noteerde lagere verkoopcijfers dan in 2019, en de onzekerheid blijft ten opzichte van het najaar.

Modehandelaars zien najaarslucht betrekken

Ten opzichte van het najaar zijn de verwachtingen nog redelijk voorzichtig. 36,2 procent van de winkeliers verwacht een betere omzet dan in 2021, eenzelfde percentage verwacht een omzet op hetzelfde niveau als een jaar eerder. Maar ruim 27 procent voorspelt minder te verkopen. ‘Een opsteker dat we opnieuw voorzichtig richting pre-corona niveau groeien,’ aldus Delanghe, ‘maar de energiecrisis en oorlog in Oekraïne maken dat winkeliers naar de winter toe toch onzeker blijven.’

Volgens Delanghe speelt de nasleep van de coronacrisis ook nog mee. “Modewinkeliers zijn, met hun specifieke stockproblematiek, door een gigantisch dal gekropen de voorbije twee jaren. Wat maakt dat er voorzichtiger wordt omgesprongen met het inschatten van de verkoop."

Gelukkig heeft diezelfde crisis ook meer aandacht voor lokaal en kwalitatief winkelen gebracht, denkt Delanghe, iets dat de soldencijfers ten goede is gekomen. "Het bewust worden van je doen en laten dringt steeds verder door bij de consument. Dat manifesteert zich ook duidelijk binnen de mode, met deze cijfers als resultaat."

Begin deze maand sprak Mode Unie en retailers LolaLiza en Juttu al een verwachting uit voor de soldenperiode:
Startschot Solden: Hoop op 'normale koopjesperiode', inflatie en energieprijzen wegen mee
Mode Unie
Solden