• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Startschot Solden: Hoop op 'normale koopjesperiode', inflatie en energieprijzen wegen mee

Startschot Solden: Hoop op 'normale koopjesperiode', inflatie en energieprijzen wegen mee

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

Beeld: Pexels

Vandaag is officieel de zomersolden weer van start gegaan. Retailers kijken positief naar de koopjesperiode en hopen zelfs op een soldenperiode zoals voor covid-19.

Uit een enquête van Mode Unie en Unizo blijkt dat een kleine meerderheid van de Belgische retailers denkt evenveel of beter te verkopen dan in 2019, voor de coronacrisis. 43 procent meet een afwachtende houding aan en ziet mogelijk een mindere verkoop dan voor corona. "Modehandelaars hopen dat het mooie weer de consument zin doet krijgen om zijn zomerkast aan te vullen en op reis te gaan met heel wat nieuwe items in de koffer," aldus het bericht van Mode Unie en Unizo. De afgelopen maanden wisten consumenten de Belgische winkels weer te vinden en zorgden de vele feestgelegenheden, festivals en het zonnige weer er volgens de brancheorganisaties voor dat men weer zin had nieuwe kleding, schoenen en lingerie te kopen. Of deze tendens doorzet blijft afwachten. Mode Unie zelf is namelijk wat voorzichtiger voor de verwachting van de solden en schat in dat veel consumenten voorzichtig kopen vanwege de schrik rond de stijgende energieprijzen en de oorlog in Oekraïne.

FashionUnited vroeg ook aan enkele retailers hoe zij naar de soldenperiode keken. Lolaliza geeft aan vooral benieuwd de koopjesperiode in te gaan, 'omdat de klant meer en meer onvoorspelbaar is'.

Hoop op normale solden bij Juttu en LolaLiza

"Wij zijn vrij tevreden betreffende onze resultaten van het eerste semester en hopen deze trend verder te zetten. Wel stellen wij vast dat de soldenperiode de laatste jaren niet meer hetzelfde effect heeft zoals dit in het verleden het geval was. Onze wendbaarheid heeft er echter toe bijgedragen dat wij minder 'afhankelijk' zijn van de soldenperiodes om het seizoen goed te maken. Laten we hopen op fantastische resultaten en dat de economische crisis ons geen parten speelt," aldus het merk in een schriftelijke statement aan FashionUnited.

"De stockvoorraad zit bij LolaLiza op het gewenste niveau. Er vallen mooie koopjes te scoren en er zijn zeker nog tal van producten in de aanbieding die in de smaak zullen vallen. LolaLiza zal starten met kortingen tot 50 procent die in de loop van de weken zullen evolueren naar kortingen tot 60 en 70 procent."

LolaLiza geeft verder aan op een positieve tendens te hopen en een soldenperiode zoals pre-covid te kunnen evenaren. "Tijdens de eerste coronaperiode werden de solden verplaatst naar de maand augustus, wat zeer nefast was. Bovendien golden toen nog strenge sanitaire maatregelen wat het shoppen bemoeilijkte. Vorig jaar was er wel al een inhaalbeweging. Vandaag zijn er geen sanitaire maatregelen meer verplicht tijdens het shoppen en is er eveneens minder psychologische angst." Daarom hoopt het merk wederom op een 'normale soldenperiode'.

Multibrand retailer Juttu kijkt positief naar de solden. "We merken dat onze Juttu klanten terug zin hebben om te shoppen te voorjaar. Er kan weer gefeest worden (huwelijken, trouw- en communiefeesten), ook het festivalseizoen belooft te gaan knallen. We hebben een geslaagd seizoen achter de rug en gaan dus rustig de solden in."

JUTTU
LolaLiza
Solden