• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Zomersolden in België: Modeondernemers gaan de solden met gemengde gevoelens in

Zomersolden in België: Modeondernemers gaan de solden met gemengde gevoelens in

Door Susan Zijp

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

Maandag 1 juli starten de zomersolden in België. Credits: Beeld: Artem Beliaikin via Pexels

Maandag 1 juli starten de zomersolden in België. De organisaties Mode Unie en ondernemersorganisatie UNIZO delen in een persbericht wat modeondernemers verwachten.

143 zelfstandige modewinkeliers werden ondervraagd over hun verwachtingen voor de solden. 97 procent van hen geeft aan dat het weer, met name de regen, een tegenvaller was voor de voorjaarsverkoop. "Koude temperaturen en regen zorgden ervoor dat consumenten minder zin hadden om nieuwe zomerkledij te kopen", aldus Isolde Delanghe, directeur Mode Unie. "Hierdoor hebben heel wat handelaars nog een grote voorraad zomerkledij hangen", aldus Delanghe.

Gemiddeld verkochten de ondernemers 11,4 procent minder in vergelijking met het lente/zomerseizoen van 2023. In vergelijking met vorige seizoenen pasten meer handelaars koppelverkoop toe, maar startten ze hier later mee dan de voorbije jaren.

Meer dan de helft van de zelfstandige modedetaillisten zegt mee te doen met koppelverkoop. “Door middel van koppelverkoop probeerden zij de verkoop van die items te stimuleren", deelt Delanghe.

Belgische ondernemers over de solden

Modeondernemers gaan de solden met gemengde gevoelens in. 59,5 procent van de ondernemers denkt evenveel of beter te verkopen dan tijdens de zomersolden van 2023. 40,5 procent is onzeker en neemt een afwachtende houding aan gezien het wisselvallige weer.

Retailers geven aan dat er nog veel producten in de winkel ligt die ze kwijt willen. Uit de bevraging blijkt dat de modeondernemers gemiddeld starten met een soldenkorting van 30 procent, wat volgens Mode Unie en ondernemersorganisatie UNIZO “in lijn ligt met de voorbije jaren.”

Solden
Zomersolden