Promiss, het zusje van Miss Etam, gaat verdwijnen. De nieuwe eigenaar van de Etam Groep heeft besloten dat er geen zelfstandige Promiss winkels worden gehandhaafd. Voorlopig zal het merk wel online blijven bestaan en in shop-in-shop concepten. Promiss heeft zo'n twintig shop-in-shops bij winkels van V&D.

Roman & Stern, het bedrijf dat de doorstart realiseert, voert momenteel nog onderhandelingen met de verhuurders van de winkelpanden van Miss Etam. De uitkomst van de gesprekken zijn bepalend voor de locaties van de toekomstige winkels. De eerste verhuurders die akkoord gaan met een huurverlaging - of zoals de Etam Groep het noemt: 'de nieuwe realiteit' - hebben zich al gemeld. Hoeveel winkelmedewerkers hun baan houden, hangt ook af van de onderhandelingen.

Het modebedrijf heeft bekend gemaakt dat in afwachting van de onderhandelingen met de verhuurders, de winkels langer open blijven. Het winkelpersoneel ontvangt een eenmalige opslag als blijk van waardering voor hun inzet in deze onzekere periode. In het hele bedrijf werken ongeveer 2000 mensen.

De medewerkers van het servicekantoor in Zoetermeer hebben inmiddels wel duidelijkheid. 125 van de 200 werknemers kunnen blijven. Met name op het niveau van senior management zijn klappen gevallen. CFO en interim CEO Frits van Peski is niet langer nodig. Rens van de Schoor, van Roman & Stern, neemt de rol van algemeen directeur op zich.

Etam Groep leed al jaren verlies

De Etam Groep ging op 21 april failliet, na een korte surseanceperiode. De curatoren, Martijn Vermeeren en Pierre van Voorst, schrijven in hun eerste faillissementsverslag dat de claims van schuldeisers ruim 35 miljoen euro bedragen. De uiteindelijke schuld zal lager zijn, door de verkoop van bestaande voorraden in de periode na het faillissement. Het bedrijf wist toen nog inkomsten van 12 tot 14 miljoen euro te genereren.

Uit het faillissementsverslag blijkt ook dat het al jaren slecht ging bij Miss Etam en Promiss. De winkelketens boekten in 2010 nog een winst van 4,3 miljoen euro, een jaar later was dat -3,3 miljoen euro. Vorig jaar was het netto resultaat -7,3 miljoen euro.

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN