• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Winkelleegstand in België voor het eerst in 14 jaar gedaald

Winkelleegstand in België voor het eerst in 14 jaar gedaald

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

FashionUnited

De winkelleegstand in België is gedaald, zo meldt onderzoeksbureau Locatus. Het is voor het eerst in de veertien jaar dat het bedrijf de leegstand bijhoudt dat deze gedaald is, zo is te lezen in een update.

Waar begin 2021 de leegstand nog 11,8 procent bedroeg, was dit begin 2022 nog maar 11,6 procent. Concreet betekent het dat nog maar 23.405 retailpanden begin 2022 leeg stonden. Ook het aantal winkelmeters dat leeg stond was nog maar 9,8 procent van het totaal.

De daling van de leegstand kwam echter niet door een opleving van de retail, zo meldt Locatus. Het bureau noemt drie redenen; overheidssteun, sectoren die profiteerden van corona en functieverandering van leegstaande panden. De coronasteun heeft volgens Locatus ervoor gezorgd dat veel ondernemingen de periode konden overleven, ook bedrijven die eigenlijk al niet meer levensvatbaar zijn. Het bureau licht bijvoorbeeld modewinkels in België uit, waarvan er minder zijn verdwijnen vorig jaar dan in voorgaande jaren. Ook zijn er uiteraard sectoren die het beter zijn gaan doen tijdens corona en dus zijn gegroeid. Zo is het aantal dag-dagelijkse winkels en woonwinkels toegenomen.

De derde reden, de functieverandering leegstaande panden, is er een die in veel regio’s voorkomt. Van de bijna 24.000 leegstaande retailpanden aan het begin van 2021 in België, had 2.800 aan het einde van het jaar geen retailfunctie meer. Deze verdwenen retailpanden waren of gesloopt of omgebouwd tot woning of kantoor.

Hoewel de winkelleegstand over het algemeen is gedaald in België, betekent niet dat dit evenredig gebeurt over alle winkelgebieden. De afname is vooral te zien in middelgrote en kleinere winkelgebieden. In de grote centra België is de leegstand in 2021 alsnog gestegen. Door de oplopende leegstand is er sprake van overaanbod van winkelpanden. “Ondanks dit overaanbod waren pandeigenaren nauwelijks bereid om de huurprijzen te verlagen,” aldus het bericht.

Locatus
winkelleegstand