Waarom benutten e-tailers het akkoord over nachtwerk nog niet?
bezig met laden...
Anno 2016 is een razendsnelle verzending van online bestelde artikelen steeds vaker regel dan uitzondering, en voor e-commercespelers is het haast onmogelijk hier niet in mee te gaan. Voor Belgische e-tailers was het echter lange tijd moeilijk buitenlandse tegenhangers bij te benen door het verbod op nachtwerk. De bekendmaking van het einde van dit verbod werd dan ook gezien als een keerpunt voor online handelaars.
Meer dan een halfjaar later is echter gebleken dat geen enkel bedrijf het nachtwerk-akkoord ook daadwerkelijk heeft omgezet in een bedrijfsakkoord. De hoop wordt daarom nu gevestigd op het instellen van een wet die het akkoord, in plaats van bedrijfsgebonden, geldig zou maken voor de hele sector. Dat maakte Minister van Digitale Agenda Alexander de Croo bekend, meldt Gondola. Wat is de reden dat online ondernemers het nieuwe akkoord nog niet hebben benut? En hoe groot is de kans dat zij dit uiteindelijk wél gaan doen?
Nachtwerk-akkoord moet concurrentiepositie Belgische e-commerce verbeteren
Uit cijfers van handelsvereniging Comeos bleek dat de e-commercesector in 2015 in België een totale omzet van 6,46 miljard euro genereerde: een groei van 15 procent ten opzichte van een jaar eerder. Toch was dit niet per se goed nieuws voor alle Belgische handelaars, omdat buitenlandse webwinkels verantwoordelijk waren voor het grootste deel van de omzet. “Ik denk dat we als retailers allemaal wakker moeten worden,” stelde Wouter Torfs, CEO van Schoenen Torfs eerder in het tv-programma ‘De Afspraak’. “Het echte gevaar komt van Duitsland, van Zalando, dat enigszins sluipend een belangrijk deel van de markt aan het overnemen is. Het was nog in het nieuws: 70 procent van alle e-commerce bestellingen gaan naar het buitenland.” Met het akkoord omtrent nachtwerk hoopte de regering de binnenlandse e-tail dan ook een steun in de rug te bieden. Dat bedrijven het akkoord nog niet in hun voordeel hebben ingezet, is dan ook vreemd.
”België heeft nooit bekend gestaan als de snelste van de klas’’
Safeshops voorzitter Marc Périn vindt het echter niet zo vreemd dat Belgische e-tailers op dit moment nog niets hebben veranderd in hun werkwijze. Met name de manier waarop het sociale systeem in België werkt is hier volgens hem verantwoordelijk voor. BeCommerce directeur Carine Moitier sprak tegenover Gondola al over een “stugge houding van de vakbonden”, en Périn is het roerend met haar eens. Voordat een verandering zoals de komst van het akkoord eenmaal een effect heeft, moeten vele overleggen plaatsvinden waardoor uiteindelijk veel tijd verstrijkt zonder dat iets gebeurt. En juist wanneer het gaat over e-commerce zou een bedrijf snel moeten handelen. “België heeft binnen Europa nooit bekend gestaan als ‘de snelste van de klas’, en op het vlak van e-commerce hebben we hierdoor een jarenlange achterstand opgelopen,” legt Périn uit aan FashionUnited.
Een ander punt dat volgens Périn deels verklaart waarom het akkoord nog geen effect heeft gehad, is dat sommige bedrijven in de afgelopen jaren een distributiecentrum buiten de landsgrenzen hebben geopend. Op deze manier konden zij het verbod op nachtarbeid omzeilen en concurreren zij al jarenlang met buitenlandse webwinkeliers. “Tegenwoordig verwacht de klant nu eenmaal dat zijn bestelling binnen een aantal uur wordt afgeleverd, en daarvoor is een continue verwerking nodig,” licht Périn toe. Hij denkt echter dat uiteindelijk ook veel van deze bedrijven weer naar België zullen terugkeren: “Elk zichzelf respecterend bedrijf wil uiteindelijk alles zo dicht mogelijk bij huis doen.”
Uiteindelijk kunnen e-tailers niet meer om nachtwerk heen
Hoewel Belgische e-tailers de vruchten van het akkoord nu nog niet hebben kunnen plukken, is Périn ervan overtuigd dat dit uiteindelijk wel zal gebeuren. Wel denkt Périn dat hiervoor de cao-overstijgende wet moet komen zoals Minister De Croo heeft voorgesteld. “Maar de vraag is niet of deze wet er komt, maar wanneer dat zal gebeuren,” benadrukt Périn. “Het kan best dat dit, net zoals het geval was met het akkoord omtrent nachtwerk, nog vijf tot tien jaar duurt maar uiteindelijk kunnen e-tailers er niet omheen.”