• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Vlaanderen maakt 25 miljoen euro vrij voor bestrijden leegstand handelspanden

Vlaanderen maakt 25 miljoen euro vrij voor bestrijden leegstand handelspanden

Door Caitlyn Terra

17 mei 2022

Retail

Het modekwartier in Antwerpen. Beeld: Pixabay

Minister van Economie Hilde Crevits heeft 25 miljoen euro vrijgemaakt voor de bestrijding van leegstand van handelspanden in Vlaanderen, zo blijkt uit een persbericht. Met het budget kunnen lokale besturen handelspanden aankopen en opknappen en de bereikbaarheid van hun gemeente verbeteren, aldus het bericht.

Één op de tien handelspanden in Vlaanderen staat leeg, aldus de Vlaamse regering in het bericht. Niet alleen wordt de 25 miljoen euro ingezet om de leegstand tegen te gaan, ook is er een team van experten samengesteld dat de komende maanden langs 82 gemeenten in Vlaanderen zal gaan om de leegstand aan te pakken en buurten op te waarderen.

“Vele gemeenten in Vlaanderen kampen met leegstand, iedereen kent wel een pand in de buurt dat al jaren leegstaat,” aldus Crevits in het persbericht. “Dat maakt winkelgebieden en buurten minder aantrekkelijk. Vlaanderen investeert daarom 25 miljoen euro aan relancemiddelen in gemeenten om nieuw leven te blazen in hun handelskernen. Elke Vlaming verdient een gemeente waar het aangenaam wonen, werken en winkelen is, in combinatie met aantrekkelijk horeca en vrijetijdsactiviteiten.”

Investering van 25 miljoen euro in strijd tegen leegstand

Het initiatief wordt goed ontvangen door ondernemersorganisatie Unizo. “Een zeer welkom initiatief,” aldus Danny van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo, in een persbericht. De organisatie benadrukt echter wel dat de de aanpak van de leegstand in de kern samen moet gaan met een winkelshift. “Naast het versterken van de handelskernen moet nu ook werk gemaakt worden van de winkelshift waarmee we bedrijvigheid terug naar de kernen trekken. Als we in de toekomst nog een echte winkelbeleving in onze centra willen, moeten we afstappen van de wildgroei aan grote winkelcentra in de periferie.”

UNIZO benadrukt dat alleen de aanpak in de gemeenten zelf onvoldoende is om de leegstand in Vlaanderen structureel aan te pakken. Zolang er onbeperkt winkeloppervlakte buiten de kernen wordt toegevoegd, zal het initiatief van Crevits weinig zoden aan de dijk zetten. Van Assche geeft in het persbericht aan dat er jaarlijks zo’n 80.000 vierkante meter aan winkeloppervlak in de periferie bijkomt.