• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Verplaatst: Solden start dit jaar 1 augustus

Verplaatst: Solden start dit jaar 1 augustus

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

Minister van Werk, Economie en Consumenten Nathalie Muylle en Ducarme willigen het verzoek van een deel van de Belgische mode industrie in: de solden wordt verschoven naar 1 augustus. De sperperiode zal dan ook in juli plaatsvinden, zo wordt aangekondigd door Muylle.

“We zijn zeer tevreden dat de minister onze vraag rond het verschuiven van de solden naar augustus ingewilligd heeft en hierdoor ademruimte geeft aan modewinkels die sinds 18 maart de deuren verplicht moeten sluiten. Op die manier krijgen ondernemers de kans om de grote stock die nu in de winkels hangt tot augustus aan een normale marge te verkopen in plaats van in juli al te moeten solderen”, stelt Isolde Delanghe, directeur Mode Unie.

Ook brancheorganisatie NSZ is tevreden. “Het uitstel van de solden is noodzakelijk willen we de retailsector redden”, reageert Christine Mattheeuws , voorzitter NSZ, in een persbericht. NSZ pleit ook voor een permanente verschuiving van de soldenperiode.

Solden verschuift naar 1 augustus

De sperperiode wordt niet verlengd, alleen verschoven. Diverse brancheorganisaties pleiten eerder voor een verlenging van de sperperiode. “Een gemiste kans om Belgische zelfstandige modehandelaars en KMO’s verder te beschermen tegen grote, buitenlandse ketens en zo de economische meerwaarde in België te houden. Deze laatste lieten immers al weten meteen met kortingen uit te pakken zodra de modewinkels terug open mogen gaan. Een verruiming van de sperperiode had er bijkomend voor gezorgd dat er een gelijk speelveld gecreëerd werd voor alle spelers binnen de modesector, wat nu niet het geval is”, aldus Delanghe. Mode Unie vraagt dan ook dat er veel wordt gecontroleerd tijdens de sperperiode. Ook buitenlandse webshops die in België actief zijn, moeten gecontroleerd worden aldus de brancheorganisatie. NSZ ziet ook liever de sperperiode direct beginnen als de winkels weer open mogen.

Waar Mode Unie en NSZ enthousiast zijn over de verschuiving van de solden, was brancheorganisatie Comeos dat niet. Het verschuiven zou te voorbarig zijn en de organisatie vreest dat Belgische consumenten in het buitenland mode-items met korting gaan kopen als dat niet kan in België.

Beeld: Pexels

Coronavirus
Mode Unie
NSZ
Solden