Shoppen we alles binnenkort online?
bezig met laden...
Tijdens de Expertendag ‘Futureproof ondernemen in mode’, georganiseerd door Flanders DC, belichten experts de toekomst van het modebedrijf. Shoppen we alles binnenkort online?
De vraag waar geen enkele expert vandaag omheen kan: “Zullen we binnenkort alles online bestellen?” Bezoekers worden uitgenodigd om anyVille te bezoeken, het experience center rond innovatieve retail - eenvoudig gesteld: het winkelcentrum van de toekomst waar virtual reality-toepassingen, intelligente koelkasten, artificiële intelligentie, bodyscanners en co. je helpen bij je boodschappen. De Antwerpse retail-pionier Geert Bruloot werpt achteraf op dat het menselijke aspect ontbreekt in dit digitale verhaal: de kleren die je koopt moet je ook aantrekken, hoe voel je je op dat moment? Het eten dat geleverd wordt, zal ook klaargemaakt worden, heb je wel zin om het op te eten?
Sociaal shoppen
Bruloot noemt een paar redenen op waarom het niet zo’n vaart zal lopen met het online shoppen. In de VS is er al een groep jongeren die niet meer op krediet willen kopen. Ze willen ook geen credit card meer en kunnen dus ook niet online shoppen. Bovendien is mode is op een na meest vervuilende industrie in de wereld: jonge mensen haken om die reden af. Er ontstaat een nieuwe beweging: ze willen dingen die ze kunnen gebruiken en lang kunnen houden. Daarbij komt dat er vandaag amper webwinkels zijn die na al al die jaren winst maken. Het aandeel van online verkoop in de luxemode is maar 17 procent. Het internet dient om spullen te bekijken en op te zoeken; online zijn de keuzeopties veel groter dan in een winkel. Maar mensen willen geëntertaind worden, vandaar dat fast fashion-merken bijvoorbeeld collabs met luxehuizen opzetten. Online shoppen blijft anoniem, het sociale aspect van het echte winkelen shoppen zal belangrijk blijven.
Duaal systeem
De twee systemen zullen dus naast elkaar blijven bestaan, maar de modesector moet zelf voor vernieuwing zorgen. De gastronomie geeft al het goede voorbeeld: jongemannen die iets beginnen met drie tafels in een garagebox, dat boomt... Chefs zijn het klassieke sterrenrestaurant beu. Ook de kunstwereld moet gaan nadenken: moeten we per se kunst bekijken via een galerij, de Biënnale in Venetië of op een drukke expo? Als winkel of modebedrijf moet je het verschil maken, goede voorbeelden hiervan zijn Colette in Parijs of 10CorsoComo in Milaan. Een multibrandstore wordt alleen populair als ze een eigen identiteit kunnen creëren. De toekomst van de het modebedrijf wordt menselijkheid, dat kan je niet verhandelen, sluit Bruloot af.
Creatieve flagships
Ondernemer Jorg Snoeck beaamt de theorie van het duale systeem. Repetitieve aankopen als wasmiddel, toiletpapier of yoghurt zullen online gebeuren , dit maakt 40 procent van onze totale boodschappen uit. De andere 60 procent zal via het systeem van slow shopping gedaan worden, via de winkel. In het verleden heeft retail de winkel van de maker vervangen, het is die extra tussenstap die nu door de online handel overbodig wordt gemaakt. Shops gaan terug naar de makers, de creatieve omgeving. Het kunnen dus geen copy/paste-winkels meer zijn maar het worden flagshipstores die het verhaal van het merk overbrengen. Vroeger was een winkel bedoeld om te verkopen, nu om te ontdekken. Belangrijk is om ruchtbaarheid aan je merk te geven. Je verkoopt geen product maar emotie. En weet dat je klanten de beste ambassadeurs zijn.
Nieuwe conumenten
Amélie Rombauts van het trendbureau Trendwolves ondersteunt het relaas van Snoeck en Bruloot met gegevens uit onderzoek bij jongeren vandaag. Ze stelt dat de slechte verkoop van duurzame huizen niet wil niet zeggen dat jonge mensen niet geïnteresseerd zijn in groene initiatieven, wel integendeel. Jongeren voelen zich op dat vlek machteloos: groene spullen zijn duur en ze vragen zich af hoe je er 100 procent zeker van kan zijn dat iets eco is? Ze willen gecureerd worden en dat duurzaam betaalbaar wordt gemaakt.
Vier-seconden-regel
Rombauts voorspelt dat in 2020 85 procent van de verkoop nog steeds offline zal gebeuren: jongeren shoppen maar weinig online. Ze hebben een hekel aan de rompslomp van retours, ze willen dingen kunnen betasten en hechten belang aan de expertise van de verkoper. Shoppen is voor hen niet zo belangrijk: ze willen liever dingen beleven dan te hebben. Inspiratie halen ze online, ze lezen geen magazines meer, en de aandachtspanne is van de vroegere 12 naar 4 à 5 seconden gegaan. Jongeren krijgen vandaag zoveel impulsen dat hun hersenen zich daaraan aanpassen. Het zijn heel kritische consumenten.
Beelden: Pexels