• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Retailers sturen open brief aan premier, vragen meer steun en kwijtschelding huur

Retailers sturen open brief aan premier, vragen meer steun en kwijtschelding huur

Door Nora Veerman

17 nov. 2020

Een groep retailers, waaronder C&A, JBC en Torfs, heeft de Belgische regering verzocht om meer steun tijdens de lockdown. De retailers stuurden een open brief naar de premier en de vicepremiers van de federale regering, zo schrijft De Morgen. In die brief vragen de retailers om kwijtschelding van een maand huur, evenals een vrijstelling van de onroerende voorheffing voor dit jaar en de lokale belastingen op handel.

De meeste niet-essentiële winkels in België zijn al sinds 2 november weer gesloten, en dat valt zwaar. De achterstanden van het voorjaar zijn nog maar nauwelijks ingehaald, zo stellen de retailers, en de toekomst van meerdere bedrijven en hun werknemers staat op het spel. “Achter de gesloten deuren zitten meer dan 100.000 werknemers die momenteel voor een groot deel tijdelijk werkloos zijn. Maar ook enorme stocks voor de eindejaarsfeesten die niet verkocht zullen worden,” zo is in de brief te lezen. “Wij vragen met aandrang aan de overheid om onze sector financieel te ondersteunen om ervoor te zorgen dat de handel in België nog een toekomst heeft.”

Of zowel overheid als verhuurders akkoord gaan met het verzoek, is nog even de vraag. De bezorgde retailers stellen voor dat verhuurders een belastingkrediet krijgen op het kwijtgescholden huurbedrag ter compensatie. Een dergelijke regeling is ook al van kracht in Frankrijk.

Eerder vandaag riep handelsfederatie Unizo de overheid al op om winkelen op afspraak toe te staan vanaf 1 december. Dit om winkeliers de mogelijkheid te geven toch nog wat omzet te genereren in de laatste maand van het jaar en zo wat ademruimte te creëren.