• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Unizo roept overheid op: maak shoppen op afspraak in december mogelijk

Unizo roept overheid op: maak shoppen op afspraak in december mogelijk

Door Nora Veerman

17 nov. 2020

Retail

Unizo vraagt de Belgische overheid dringend om winkelen op afspraak toe te staan in de maand december. Dit om winkeliers de mogelijkheid te geven toch nog wat omzet te genereren in de laatste maand van het jaar, zo schrijft de organisatie in een persbericht.

De handelsfederatie ziet dat de nationale lockdown ‘compleet onhoudbaar’ is geworden voor winkeliers in verschillende sectoren van wie de winkels sinds 2 november gesloten zijn. Wanneer ze weer open mogen, is onduidelijk. Op 1 december worden de sluitingsmaatregelen geëvalueerd, maar dat biedt onvoldoende perspectief, aldus Danny van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo. “Die onzekerheid, terwijl net hun beste verkoopsperiode er zit aan te komen, maakt veel handelaars wanhopig.”

In samenwerking met verschillende sectorfederaties, waaronder Mode Unie en Ars Nobilis, pleit Unizo ervoor om winkelen op afspraak vanaf 1 december toe te laten. "Dat kan op een perfect gecontroleerde manier, waarbij enkel klanten uit één en dezelfde bubbel gelijktijdig in de winkel mogen zijn,” stelt Van Assche. “Onze handelaars (hebben) volop geïnvesteerd in maatregelen om shoppen veilig te laten verlopen.” Op deze manier kan een ‘volkstoeloop’ worden vermeden, maar kan cruciale extra omzet worden gedraaid, meent hij.

Van Assche benadrukt dat de huidige steunmaatregelen voor de detailhandel wel behouden moeten blijven: "Op afspraak gaan ze immers nog altijd ver onder hun normale omzetniveau blijven.” De bestuurder gaat in de komende dagen in gesprek met de betrokken ministers.

Beeld: FashionUnited