Retailers huren 2 jaar gratis bij Julianus Shopping

Winkelleegstand: het is een probleem dat veel steden en dorpen in heel België niet onbekend is. Winkelcentrum Julianus Shopping in de Limburgse plaats Tongeren heeft een wel heel bijzonder idee om de leegstand tegen te gaan. Retailers die een pand in het centrum willen huren, doen dit de eerste twee jaar geheel gratis. “We merkten dat het winkelcentrum met moeilijkheden kampte en besloten daarom na te gaan denken over een promotie om dit tegen te gaan,” legt Younes Harakat, hoofd Commercial & Property Management bij Financière Teychené, uit aan FashionUnited.

Retailers kunnen zich 2 jaar gratis vestigen in Julianus Shopping

Harakat, die werkzaam is bij het bedrijf dat het shoppingcenter eind 2014 overnam van Vastned Retail Belgium, vertelt dat het idee voor deze promotie ongeveer twee maanden geleden tot stand kwam. Het in 2008 geopende winkelcentrum biedt namelijk ruimte aan een brasserie, 45 woningen en 22 retailers, maar slechts 7 retailers hebben nu hun intrek in het centrum genomen. Onder hen bevinden zich onder andere Vero Moda, H&M en Veritas. In de zoektocht naar een oplossing werden verschillende mogelijkheden overwogen, zoals het bieden van kortetermijn contracten van zes maanden of het samenwerken met de gemeente Tongeren om ondernemers een startbedrag te bieden wanneer zij zich in Julianus Shopping zouden vestigen. Uiteindelijk werd toch besloten dat het bieden van een huurvrije periode het meeste effect zou hebben.

Retailers huren 2 jaar gratis bij Julianus Shopping

Dat de speciale aanbieding zijn vruchten zeker zal afwerpen, daar is Harakat van overtuigd: “De promotie loopt nu iets langer dan een maand, en we zijn al aan het onderhandelen met vijf partijen.” Welke partijen het precies betreft, daar wil hij nu nog niets over kwijt. Wel laat hij weten dat in principe iedere retailer voor de promotie in aanmerking kan komen, al gaat de voorkeur van Financière Teychené met name uit naar grote ketens. “Dat zijn namelijk toch de retailers die veel consumenten kunnen trekken,” aldus Harakat.

Overigens is Julianus Shopping niet het eerste winkelcentrum dat promoties inzet om nieuwe winkeliers te lokken. “We zien bijvoorbeeld steeds vaker dat de hoogte van de huur gekoppeld wordt aan het omzetcijfer,” zei Marieke Huion, communicatieadviseur bij handelsvereniging Comeos, tegen De Standaard.

Toenemende winkelleegstand in Limburg

Julianus Shopping is niet de enige die te maken heeft met leegstand. De Standaard schrijft dat in de gehele provincie het aantal lege winkelpanden is gestegen. Was in 2013 nog 8,2 procent van de winkelpanden onbezet, een jaar later was dit percentage toegenomen tot 10 procent. Vandaag de dag bedraagt de winkelleegstand in de provincie 11 procent. Harakat denkt dat deze cijfers voor een groot deel te wijten zijn aan de crisis. Een ander belangrijke reden was de komst van winkelcentrum T-Forum in 2012, net buiten het centrum van Tongeren. Tot slot speelt volgens Harakat ook mee dat Tongeren slechts 30.000 inwoners telt: dat maakt het bij voorbaat een uitdagende locatie.

Harakat blijft ondanks alles positief. De vastgoedinvesteerder is bijvoorbeeld ook in gesprek met Q-Park, de uitbater van de parkeergelegenheid die zich bij het winkelcentrum bevindt, om te bekijken of het misschien mogelijk is een aanbieding op te stellen voor klanten van Julianus Shopping. “Ik verwacht dat we over ongeveer zes maanden geen lege panden meer zullen hebben,” besluit Harakat zijn verhaal. “Het enige wat dit winkelcentrum nodig heeft, is een beetje leven in de brouwerij.”

Beeld: Julianus Shopping Facebook

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN