• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Pasen en goede weersvoorpellingen, wat betekent dat voor retail?

Retail

Pasen en goede weersvoorpellingen, wat betekent dat voor retail?

Door Caitlyn Terra

19 apr. 2019

Het is Goede Vrijdag. Veel Nederlanders zijn het paasweekend vier dagen vrij. Het paasweekend betekent vaak de opening van het toeristenseizoen. Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) verwacht een miljoen buitenlandse toeristen. Ook de weersvoorspellingen zijn goed, meer dan twintig graden en volop zon.

"Vorig jaar was het eerste mooie weekend met temperaturen van meer dan twintig graden al op 7 en 8 april," laat Bureau RMC, dat passanten in meer dan 100 binnensteden in Nederland en België telt, desgevraagd weten aan FashionUnited. "We zagen dat dit een positief effect had op de drukte: het waren de op een na drukste zaterdag en zondag van 2018 tot dan toe. Aankomend weekend zal ook het eerste echte mooie lenteweekend van het jaar worden. Twee weken geleden, zondag 7 april was het 21 graden en zonnig, en deze zondag was dan ook gelijk de drukste zondag tot nu toe in 2019. Bureau RMC verwacht dat aankomende zaterdag daarom, door het weer en de start van de meivakantie een drukke dag gaat worden. Op zondag is het Eerste Paasdag en zullen veel winkels in binnensteden gesloten zijn en deze dag staat voor veel mensen in het teken van familiebezoek of -uitjes," aldus Bureau RMC.

Lees hier wat Bureau RMC zei over Pasen 2018: Pasen zorgt voor topdrukte in de winkelstraten

Paul te Grotenhuis, woordvoerder van brancheorganisatie INretail, laat telefonisch weten dat ook hij de stroom toeristen als positief ziet voor de detailhandel. “Je kunt het twee kanten op redeneren als je kijkt naar het Paasweekend voor de detailhandel, verklaart hij desgevraagd. "Het is fantastisch weer en er komen veel toeristen. Het zijn voornamelijk Belgen en Duitsers aldus het bureau voor toerisme en zij komen allemaal met de auto dus kunnen tassen vol weer mee terug nemen. Als er sprake is van een stedentrip en bezoeken aan musea, dan kun je daar als retailers zeker van meepikken.” Te Grotenhuis plaats daarbij wel het commentaar dat ‘vrouwen bloot, retail dood’ ook zomaar dit weekend op kan gaan. “Maar we zien het positief in. Veel mensen zijn vier dagen vrij en de winkels zijn veel open. We denken dat het mooie omzetdagen kunnen zijn.” Welke items het goed gaan doen? “Rokjes en polo’s zijn natuurlijk populair want iedereen kijkt of zijn kledingkast helemaal compleet is voor dit weer.”

Foto’s: FashionUnited