Als het aan kamerlid Leen Dierick van het CD&V ligt, moeten ondernemingen elektronische betalingen aanvaarden zo blijkt uit een nieuw wetsvoorstel. Wie dat niet doet, riskeert een boete.

“We evolueren naar een ‘cashless’ society waar niet iedereen steeds briefjes en muntstukken op zak heeft. De consument moet altijd de mogelijkheid hebben om zijn aankopen elektronisch uit te voeren,” aldus het kamerlid. Elke handelszaak moet binnenkort op minstens één manier een elektronische betaalmogelijkheid bieden. Het betalen door middel van een app zoals Payconiq of Tikkie valt hier ook onder. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen en een handelaar niet de mogelijkheid tot elektronisch betalen biedt kan deze een boete opgelegd krijgen tot 10.000 euro.

Zelfstandigen organisatie Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) vindt het voorstel ongehoord, zo blijkt uit een bericht op de website. Handelaren kunnen sinds 18 januari 2018 geen toeslag meer rekenen wanneer een klant elektronisch betaalt en voor veel handelaren zijn de marges van de zaak dermate klein dat elektronische betalingen voor kleine aankopen nog steeds te duur is, aldus NSZ. “Het elektronisch betalen moet voor de handelaar nog transparanter en dat ongeacht de speler waarbij hij aangesloten is,” aldus NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws in het bericht. “Daarom is NSZ tevreden dat ministers Peeters de opdracht heeft gegeven aan het prijzenobservatorium om alle prijzen van diverse betalingen in kaart te brengen. Enkel zo kunnen kaartbetalingen, maar ook contactloze betalingen en betalingen via apps nog verder gestimuleerd worden.

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN