• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • ‘Nederland overweegt sluiting niet-essentiële winkels’

‘Nederland overweegt sluiting niet-essentiële winkels’

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Het Nederlandse kabinet zit maandag samen om waarschijnlijk te besluiten over nieuwe en zwaardere coronamaatregelen. Op zondag tikte het aantal nieuwe besmettingen binnen 24 uur bijna de 10.000 aan. Eerste minister Mark Rutte waarschuwde afgelopen dinsdag nog dat er voor de kerst nieuwe maatregelen zouden komen als de besmettinge niet snel zouden dalen. Een sluiting van de niet-essentiële winkels ligt voor het eerst op tafel, zo melden diverse nieuwsplatformen zoals NOS.

In diverse steden in Nederland was het dit weekend weer druk in de winkelstraten. Zo werd in Den Haag opgeroepen om niet meer naar de binnenstad te komen. Tijdens het weekend van 27 november, het Black Friday-weekend, was het ook druk in meerdere steden van Nederland en werden de winkels zelfs eerder gesloten. Het RIVM ziet een mogelijk verband tussen de hoge aantallen nieuwe besmettingen en de drukte in de winkelstraat van dat weekend.

Brancheorganisatie INretail reageert in een persbericht over de mogelijke sluiting van de winkels. INretail pleit voor het aanhouden van de lokale aanpak voor veilig winkelen. “Bij een totale sluiting leg je de economie bijna helemaal plat. Ook leveranciers kunnen dan niets meer doen. Er werken 800.000 mensen in de detailhandel waarvan het merendeel thuis zouden komen te zitten. Er is een intelligentere aanpak nodig dan een totale lock down,” aldus de organisatie. “Consumenten willen kerstaankopen doen en het online kanaal is al overbelast. Het landelijke beeld is rustigere winkelstraten dan normaal. Lokaal ingrijpen bij drukte werkt nu goed en moeten we blijven doen. We kennen 2.500 winkelgebieden in ons land en in 99 procent van de gevallen gaat het daar prima. Sluiting van alle non-food winkels in ons land is niet de oplossing van het probleem.”

Altijd al up-to-date zijn over de laatste ontwikkelingen in de modeindustrie? Meldt u aan voor de FashionUnited nieuwsbrief! Voeg u toe aan een netwerk van ondernemers, CEO's, ontwerpers, inkopers en andere modeprofessionals die de FashionUnited nieuwsbrief al ontvangen.

Coronavirus
Nederland
niet-essentiele winkels