• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Mondmaskers: toch verplicht in winkels

Mondmaskers: toch verplicht in winkels

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

Waar in eerste instantie de overheid besloot het dragen van mondmaskers niet te verplichten, ondanks de oproep van vele experts in België, is het nu onverwachts veranderd. De Hoge Gezondheidsraad raadde gisteren al aan het dragen van een masker te verplichten in winkels en het Overlegcomité heeft dan ook besloten dit advies over te nemen.

Vanaf zaterdag 11 juli is het dan ook verplicht een mondmasker te dragen in winkels en winkelcentra. Experts gaven eerder al aan dat afstand houden in de winkels en centra steeds moeilijker wordt nu het drukker wordt. Zij waren dan ook voor het dragen van een mondmasker.

Na wikken en wegen toch verplichting dragen mondmaskers in winkels

Het advies van de experts verdeelde de branche- en ondernemersorganisaties. Unizo verbaasde zich bijvoorbeeld over de timing van het voorstel omdat de winkels al langer open zijn en altijd veilig gewinkeld werd. NSZ was voor de verplichting van een mondmasker als er daardoor andere maatregelen versoepeld konden worden. De maatregelen die NSZ versoepeld wilde zien, zoals het tijdslimiet aan een bezoek in de winkel, zijn inmiddels al doorgevoerd enkele weken geleden.

Brancheorganisatie Comeos reageert op de nieuwe maatregel in een persbericht. De organisatie vindt het onaanvaardbaar dat winkels gesanctioneerd kunnen worden als klanten geen mondmasker dragen. “Juridisch hebben we vandaag de dag niet de mogelijkheid om klanten fysiek tegen te houden die geen mondmaskers dragen of om iemand die geen mondmasker draagt, aan de deur te zetten. De verantwoordelijkheid voor het dragen van een mondmasker moet altijd bij de klant liggen, niet bij de handelaar. We vragen dus dat de overheid toeziet op het naleven van de maatregel. Wij kunnen niet optreden als politieagent,” aldus het bericht.

Niet alleen is het dragen van een mondmasker nu verplicht in winkels en winkelcentra, het is ook verplicht in bioscopen, theaters, concert- en conferentiezalen, auditoria, gebedshuizen, musea en bibliotheken. In veel andere situaties is het dragen van een mondmasker nog ‘ sterk aangeraden’.

Na het advies van de Hoge Gezondheidsraad op donderdag kwam het geluid dat de Nationale Veiligheidsraad zich pas volgende week over het advies zou buigen. Dit werd dus al vervroegd en een elektronische Nationale Veiligheidsraad op vrijdag moet de beslissing van het Overlegcomité valideren.

Beeld: pexels

Coronavirus
Detailhandel
hogegezondheidsraad
mondmasker
nationale veiligheidsraad
Retail