• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Mode Unie: Uitstel van vormsel en communie nieuwe opdoffer voor modesector
Mode Unie: Uitstel van vormsel en communie nieuwe opdoffer voor modesector

Retail

Mode Unie: Uitstel van vormsel en communie nieuwe opdoffer voor modesector

Door Caitlyn Terra

9 feb. 2021

Vormsels die normaal tussen Pasen en Pinksteren plaatsvinden worden uitgesteld naar het najaar, zo maakte de Vlaamse bisschoppen gisteren bekend. “Een nieuwe, bijzonder zware opdoffer voor modezaken, die verkoop van zowel kinder- als volwassen feestkledij opnieuw drastisch af zien nemen,” aldus Isolde Delanghe, directeur van Mode Unie in een persbericht.

“Bij heel wat kinderkledingzaken zien we een dramatische minverkoop van vormsel- en communiekledij tot wel 6 procent% in vergelijking met vorig jaar. Door corona wachtten heel wat ouders een pak langer om communiekledij aan te kopen en we zien dat die ouders de reeds aangekochte communiekledij terug komen brengen. Met het nieuws rond het uitstel van deze feesten zal er ook geen nieuwe communiekledij meer verkocht worden. Opnieuw een serieuze streep door de rekening van heel wat kinderwinkels,” aldus Isolde Delanghe. Ook bij dames- en herenwinkels is de verkoop van kleding voor de vormsels en communies een groot deel van de voorjaarsomzet, zo meldt Mode Unie. De brancheorganisatie ziet geen heil in het verzetten van de communies en vormsels. “Als de vormsels doorgaan in het najaar zitten de kinderen in het middelbaar en vinden ze het vormsel vaak overbodig. Tevens zien we dat de zin bij veel ouders om nog een communiefeest te geven in het najaar, gewoon weg is. De verkoop van kledij voor deze feesten zal zich dus niet verplaatsen, maar valt gewoon weg.”

Kledingketen JBC speelde begin dit jaar al in op de mogelijkheid dat de communies ook dit voorjaar niet door zouden gaan. JBC riep daarom een speciale ‘coronaverzekering’ in het leven voor communiekledij. Ouders die communiekledij kochten in het voorjaar kunnen deze tot eind mei kosteloos inruilen. Wanneer de kleding ongedragen is en het kaartje er nog aan zit, kan deze worden ingewisseld voor een terugstorting of een tegoedbon. Hoeveel communiekledij tot nu toe bij de keten is verkocht is niet bekend.