Mode Unie en Unizo verwerpen het wetsvoorstel voor de afschaffing van de sperperiode. “Hier zit niemand op te wachten,” aldus Danny van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo en Isolde Delanghe, de directeur van Mode Unie, in het persbericht. “De handelaars niet, maar ook de consumenten niet.” N-VA diende deze week een wetsvoorstel in voor de afschaffing van de sperperiode.

De twee organisaties geven aan dat handelaren nog aan het bijkomen zijn van het koopsjesfestijn van Black Friday. “Het is dan goed dat er tenminste een sperperiode bestaat, voorafgaand aan de solden, waarin geen prijsverminderingen mogen worden geafficheerd. Het geeft de handelaars wat ademruimte in tijden waarin permanente kortingen de regel dreigen te worden.”

Mode Unie en Unizo zijn van mening dat de sperperiode zorgt voor een gelijk speelveld tussen kleine handelaren en de grotere spelers. “De sperperiode creëert bovendien een aanloop naar ‘hét momentum’, de solden zelf, waardoor die koopjesperiode ook voor de consument iets bijzonders blijft om naar uit te kijken. Als permanente kortingen het nieuwe normaal worden, zal de consument die ook vanzelfsprekend gaan vinden en niet echt meer naar waarde schatten.”

“De detailhandel heeft in elk geval heel andere prioriteiten dan het afschaffen van de sperperiode. Zeker nu de marges sowieso al dalen en de modespelers veel moeten investeren in e-commerce en technologische vernieuwing,” aldus Mode Unie en Unizo in het bericht.

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN