• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Mode Unie: Afschaffen sperperiode zet zelfstandige modedetaillist verder voor blok

Mode Unie: Afschaffen sperperiode zet zelfstandige modedetaillist verder voor blok

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Brancheorganisatie Mode Unie reageert in een persbericht op een nieuw voorstel om de sperperiode af te schaffen. Dit keer wordt het voorstel gedaan door Federaal Minister Nathalie Muylle van CD&V. Mode Unie ging eerder al niet akkoord met het ingediende wetsvoorstel van NV-A om de sperperiode af te schaffen.

Mode Unie is van mening dat de afschaffing van de sperperiode de zelfstandige detaillist alleen verder voor het blok zet. Twee op de drie handelaars zijn dan ook tegen de afschaffing zo bleek al tijdens een rondvraag in maart 2019 en ook bij geen enkele sectororganisatie werd draagvlak gevonden voor de maatregel.

De wetsvoorstellen om juist wel de sperperiode af te schaffen zijn gestoeld op twee redenen. De eerste dat er toch al veel kortingen worden gegeven en de sperperiode een maat voor niets is. En het tweede argument is dat het beter is voor de consument omdat deze nog meer korting krijgt. Mode Unie beargumenteert dat de maat van de sperperiode niet wordt nageleefd omdat er een gebrek is aan controles van de Economische Inspectie. “Er is nood aan duidelijke regelgeving zodat iedereen weet waarin zich te houden en welke sancties er op inbreuken staan,” aldus Mode Unie in het persbericht. Ook de consument zou niet baten bij de afschaffing omdat multimerken volgens de brancheorganisatie zullen verdwijnen waardoor de diversiteit in het winkellandschap verdwijnt. Ook zorgt de korting op onverwachte momenten dat consumenten de ene dag een item koopt voor de volle prijs terwijl het de volgende dag opeens is afgeprijsd.

“In plaats van de discussie over de sperperiode te blijven voeren zou werk gemaakt moeten worden van maatregelen die zelfstandige handelaars beschermen zoals het instellen van een regelgeving die destructive prijsstrategieën tegen gaat,” aldus Mode Unie. Op deze manier verwacht de organisatie dat de eerlijke concurrentie tussen handelaars gevrijwaard blijft.

Mode Unie
Solden
Sperperiode