• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Leegstand in België daalt, winkelpanden krijgen een andere functie

Leegstand in België daalt, winkelpanden krijgen een andere functie

Door Susan Zijp

bezig met laden...

Scroll down to read more
Retail
Credits: In Antwerpen verdween 5,4 procent van de winkels tussen 2019 en 2022. Beeld: FashionUnited

Het aantal winkels in België daalt, maar zo ook de leegstand. Dit omdat de leegstaande winkelpanden worden gebruikt voor andere doeleinden. Bijvoorbeeld als woning of kantoor, zo meldt Locatus.

Volgens het onderzoeksbureau daalt het aantal winkels niet exclusief in België, maar internationaal. De reden is het groeiende gebruik van e-commerce. “Door de opkomst van E-commerce is de behoefte aan fysieke winkels aanzienlijk afgenomen en niets wijst erop dat dit zal veranderen,” schrijft het onderzoeksbureau op hun website. “De afgelopen jaren zien we dan ook een gestage afname van het aantal handelspanden en deze daling zal nog doorgaan.”

Volgens Locatus daalde in 2023 de leegstand voor het derde jaar op rij. Dat jaar meer dan de twee voorgaande jaren. Het aantal leegstaande panden daalde van 11,3 procent begin 2023 naar 10,4 procent eind van het jaar. Ook in winkelmeters (de winkeloppervlakte, red.) daalde de leegstand het afgelopen jaar van 9,2 procent naar 8,4 procent. Dit is een positieve ontwikkeling, aldus Locatus. “Leegstaande handelspanden zullen niet meer worden ingevuld door een handelaar, maar daar moet een andere functie voor worden gevonden. Dat kan een woning, kantoor of iets medisch zijn.”

Het afgelopen jaar zijn 3.000 handelspanden van functie veranderd, meldt Locatus. Uit eerder onderzoek bleek al dat veel van die panden horecazaken zijn geworden. “Tot het vorige decennium zagen we deze transformatie in Belgische steden nog maar heel beperkt plaatsvinden. De laatste jaren lijkt echter meer en meer het besef door te dringen dat niet in elk leegstaand handelspand een handelaar zal terugkeren en dat deze panden dus moeten worden getransformeerd.

De leegstand daalde het meest in Vlaanderen (van 10,6 procent naar 9,6 procent) en het minst in het Brusselse Gewest (van 11,4 procent naar 10,7 procent).

Leegstand