• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Invoer retourkosten Wehkamp zorgt voor 5.000 minder retouren per dag, voert ook verzendkosten in

Invoer retourkosten Wehkamp zorgt voor 5.000 minder retouren per dag, voert ook verzendkosten in

Door Sylvana Lijbaart

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

Wehkmap gaat kosten voor retourzendingen implementeren. Beeld: Wehkamp

Het invoeren van retourkosten bij Wehkamp werpt zijn vruchten af. Het online warenhuis ziet binnen vijf maanden 5.000 producent per dag minder geretourneerd worden, zo meldt marketingdirecteur Heleen Janssen aan Nu.nl. Wehkamp vraagt 50 eurocent per getourneerd item. De volgende stap is nu om 50 cent bezorgkosten te vragen voor een thuisbezorging.

Eerder meldde Wehkamp per dag ruim 50.000 geretourneerde items te ontvangen. “Het aantal retouren van klanten is soms shocking”, vertelde CEO Graham Harris destijds. “Sinds de invoering van retourkosten in april zijn dat er 10 procent minder, dus ongeveer 45.000. Op jaarbasis scheelt dat 1,5 miljoen teruggezonden artikelen. Dat is gigantisch! Klanten bestellen minder verschillende maten of verschillende kleuren", meldt Janssen aan Nu.nl.

Nu de retourkosten lijken te werken, denkt Wehkamp alweer aan de volgende stap: Het online warenhuis wil 50 eurocent bezorgkosten vragen voor een thuisbezorging om de bezorging bij een afhaalpunt te stimuleren. “Veruit de meeste klanten laten hun artikelen nog thuisbezorgen. Maar we merkten toen we het afhaalpunt als standaardoptie instelden dat opeens dubbel zoveel mensen daarvoor kozen. Dat is dan 20 procent van alle klanten”, aldus Janssen. Het doel: meer dan de helft van de bestellingen afleveren bij een pakketpunt, aldus Nu.nl. “Dan hoeven we veel minder ritjes te maken voor de bezorging.”

“Gratis bezorging en retourneren was altijd een luxe. We denken dat deze nieuwe keuzes nu logisch zijn. Hopelijk voeren meer partijen retourkosten in, zodat dat ook normaal wordt. Zoals het nu ook normaal is dat je geld betaalt voor een plastic tasje.”

Wat betreft de omzet, vertelt Janssen dat het omzetcijfer daalt, maar is het met het oog op de winstcijfers ‘een positieve stap’.

Bezorging
Retouren
Wehkamp