Investeren in de Belgische e-commerce is een stuk aantrekkelijker geworden. De ministerraad heeft namelijk een voorstel goedgekeurd waarin staat dat 13,5 procent van elke investering in een internetbedrijf in één keer mag worden afgetrokken van de belastbare winst.

Er was al langere tijd een investeringsaftrek van toepassing op investeringen in vaste activa zoals bijvoorbeeld vervoersmiddelen, en nu geldt dit ook voor digitale activa. Onder deze categorie vallen onder andere beveiligingssoftware en apparatuur die elektronische betalingen mogelijk maakt.

De nieuwe regeling is een onderdeel van het ´Start-Up Plan´ dat Alexander de Croo, minister van ontwikkelingssamenwerking, digitale agenda, telecom en post, eerder dit jaar presenteerde. “Met de uitbreiding van de investeringsaftrek naar digitale investeringen willen we zelfstandigen en kleine of middelgrote ondernemingen (KMO´s) beter ondersteunen om de digitale omslag te maken. Een betere digitale uitrusting en investeringen in cybersecurity zijn belangrijke stimulansen voor de verdere ontwikkeling van de digitale economie,” vertelde de minister aan De Tijd. Enkele andere punten die in het plan van de liberale politicus worden aangekaart, zijn het verbod op nachtwerk in de e-commercesector en het bieden van kortingen aan startende ondernemers.

Vorige week bleek dat 50 procent van de meestbezochte webshops in België onvoldoende is beveiligd, en het nieuwe plan biedt internetondernemers onder andere de kans dit probleem aan te pakken.

Uit een onderzoek dat in de zomer van 2015 werd gepubliceerd door de Belgische Federale Overheidsdienst (FOD) bleek dat Belgische bedrijven 2,4 procent van de omzet online behalen, terwijl in Europa een gemiddelde van 6 procent geldt. De nieuwe wet zal hier hopelijk verandering in gaan brengen.

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN