Uit onderzoek van Test-Aankoop, de Belgische organisatie die zich richt op consumentenbescherming, is gebleken dat 50 procent van de Belgische webshops onveilig is.

In samenwerking met Onvio, een internet beveiligingsbedrijf, heeft Test-Aankoop 100 webwinkels onderzocht. Het gaat om websites die in België het meest worden bezocht. Hieruit is gebleken dat de helft van de websites bezoekers niet genoeg beschermt tegen mogelijke aanvallen van hackers. “Een deel van de webshops beheerde wachtwoorden op een slechte manier of bleek een gemakkelijke prooi voor phishing. Bij maar liefst 33 sites troffen we een lek aan waarmee hackers malafide software op de PC van klanten kunnen installeren of hun shopsessies van een afstand kunnen overnemen,” vertelde woordvoerder Simon November aan De Standaard.

Onder alle onderzochte online winkels waren drie websites die een zeer ernstig lek vertoonden: farmaline.be, outspot.be en proxis.com. Hierdoor kunnen fraudeurs rechtstreeks toegang krijgen tot klantgegevens. In de categorie ´slechte beveiliging´, bevonden zich 33 websites waaronder die van mode e-tailer 3suisses.be, amazon.com en schoenenwinkel torfs.be. Nog eens veertien webwinkels kregen het stempel ´matige beveiliging´ toebedeeld, waaronder Nike en large.be. Tot slot was er ook goed nieuws, want 50 webshops, waaronder die van Zara, Massimo Dutti en C&A, werden veilig bevonden door Test-Aankoop.

De resultaten van het onderzoek zijn door Test-Aankoop gedeeld met de betrokken webwinkeliers. Ook heeft de consumentenorganisatie de Belgische Privacycommissie verzocht strenger te controleren op de beveiliging van webwinkels en is een onmiddellijke sluiting aangevraagd voor de drie webwinkels die zeer onveilig bleken.

Schoenenretailer Torfs heeft vandaag gereageerd op het onderzoek van Test-Aankoop. "De privacy bij onze klanten is heel belangrijk voor ons, we controleren onze systemen heel geregeld. Het lek, wat een pagina betrof die enkel intern werd gebruikt, werd direct gedicht. Onze site is zeer veilig en werkt volledig via een versleutelde verbinding," luidt het persbericht.

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN