In België worden er tijdens de donkere dagen de meeste winkeldiefstallen gepleegd. Dit blijkt uit cijfers van bewakingsgroep Securitas. Van december tot en met februari worden er 20 tot 25 procent meer feiten gepleegd. Voedingsmiddelen worden het meest gestolen.

In de afgelopen 7 jaar heeft de bewakingsgroep in de 600 winkels waar de bewakingsgroep actief is zo’n 50.000 personen betrapt. Dit komt neer op één betrapping per 10 werkuren. De diefstalpiek is altijd in de maanden december tot en met februari.

De druk op het budget van de gezinnen blijkt een belangrijke invloed op het aantal winkeldiefstallen. De zomermaanden juli en augustus zijn juist de maanden waarin het minst gestolen wordt. Volgens de bewakingsgroep doordat er in die periode veel ‘zomerkoopjes’ zijn.

Voedingsmiddelen blijven de meest gestolen goederen, schrijft Securitas in zijn rapport. Het gaat volgens hen om opportunistische diefstallen, waarbij de dief een mogelijkheid ziet om iets te stelen en dit niet op voorhand had gepland. Zes procent van de betrapte dieven zijn minderjarigen jonger dan 16 jaar. Na voedingsmiddelen volgt elektronica (13 procent) en op de derde plaats kleding (12,3 procent).

In 38 procent van de gevallen gaat het om diefstal van goederen met een waarde kleiner dan 20 euro. In 17 procent van de gevallen het om goederen gaat met een waarde boven de 100 euro.

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN